Dubbelmördaren är ung, ensam - och störd

Publicerad
Uppdaterad
LINKÖPING. 1 500 förhör men ingen misstänkt.
Så är läget i utredningen kring morden i Linköping då Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svenson, 56, förlorade sina liv.
- Det är styrkt att gärningsmannen har en sårskada i handen, sa Thommy Håkansson vid polisen i Linköping på en presskonferens i dag.
I morgon har två veckor passerat sedan Mohamad Ammouri och Anna-Lena Svensson brutalt mördades en regntung tisdagsmorgon i Linköping. Staden har varit oroad, barnen har följts till och från skolan och ingenting har varit som vanligt. Linköping väntar på att någon ska gripas och ställas inför rätta för de fasansfulla knivhuggen. I dag kallade polisen till presskonferens, men något lugn kunde man inte bringa Linköping.

Ung och isolerad

Gärningsmannaprofilgruppen har kommit fram till:
 • Att mördaren är en ung, isolerad man.
 • Han är enstöring.
 • Har någon form av psykisk störning.
 • Mannen är en udda typ som sannolikt har vandrat omkring i Linköping under kvällar och nätter.
  Man har även kunnat konstatera att gärningsmannen själv blev skadad under attacken. Han har en sårskada i handen. Utredarna vet dessutom att han har burit en mörk, stickad mössa. - Nu vet vi också att det är samma DNA i blodspåret på kniven som på den stickade mössan och fingeravtrycket på papperskorgen där mössan hittades, berättade kommissarie Thommy Håkansson vid polisen i Linköping vid presskonferensen.

  Inget träff i register

  Det DNA-register som finns över tidigare dömda brottslingar har inte gett någon träff, och det omtalade PUK-registret – som bland annat användes för att binda Mijailo Mijailovic till mordet på Anna Lindh – kommer inte att användas. - Jag ser ingen vits med det som läget är nu, sa Thommy Håkansson. Juridiskt krävs det åtminstone en skäligen misstänkt för att få begagna PUK-registret. Enligt vad polisen misstänker har ett tiotal personer sett gärningsmannen – ingen särskilt bra. Några har sett honom bakifrån, någon snett framifrån, men regnet som föll på morddagen gjorde att folk slog ned blicken för att inte få det i ögonen.

  Förhör pågår

  - Vi har ingen konkret bild av gärningsmannen. Att det skulle röra sig om en planerad handling avfärdar polisen, i stället tror man att dubbelmordet är en ren impulshandling. En torped skulle välja en annan flyktväg och agera mer professionellt. Den eventuella hämnden och hotbilden mot familjen Ammouri lär inte ha något samband med det inträffade, men: - Det pågår förhör med personer inom familjen om det här. Vi kan inte bortse från att det skulle kunna vara så även om det i nuläget inte finns någonting som talar för det. 30 till 40 poliser är involverade i utredningen just nu.

  Polisen vill ha fler tips från allmänheten: Polisens tipstelefon 013-241000.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag