Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dubbelmördaren är ung, ensam - och störd

LINKÖPING. 1 500 förhör men ingen misstänkt.
Så är läget i utredningen kring morden i Linköping då Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svenson, 56, förlorade sina liv.
- Det är styrkt att gärningsmannen har en sårskada i handen, sa Thommy Håkansson vid polisen i Linköping på en presskonferens i dag.
I morgon har två veckor passerat sedan Mohamad Ammouri och Anna-Lena Svensson brutalt mördades en regntung tisdagsmorgon i Linköping. Staden har varit oroad, barnen har följts till och från skolan och ingenting har varit som vanligt. Linköping väntar på att någon ska gripas och ställas inför rätta för de fasansfulla knivhuggen. I dag kallade polisen till presskonferens, men något lugn kunde man inte bringa Linköping.

Ung och isolerad

Gärningsmannaprofilgruppen har kommit fram till:
 • Att mördaren är en ung, isolerad man.
 • Han är enstöring.
 • Har någon form av psykisk störning.
 • Mannen är en udda typ som sannolikt har vandrat omkring i Linköping under kvällar och nätter.
  Man har även kunnat konstatera att gärningsmannen själv blev skadad under attacken. Han har en sårskada i handen. Utredarna vet dessutom att han har burit en mörk, stickad mössa. - Nu vet vi också att det är samma DNA i blodspåret på kniven som på den stickade mössan och fingeravtrycket på papperskorgen där mössan hittades, berättade kommissarie Thommy Håkansson vid polisen i Linköping vid presskonferensen.

  Inget träff i register

  Det DNA-register som finns över tidigare dömda brottslingar har inte gett någon träff, och det omtalade PUK-registret – som bland annat användes för att binda Mijailo Mijailovic till mordet på Anna Lindh – kommer inte att användas. - Jag ser ingen vits med det som läget är nu, sa Thommy Håkansson. Juridiskt krävs det åtminstone en skäligen misstänkt för att få begagna PUK-registret. Enligt vad polisen misstänker har ett tiotal personer sett gärningsmannen – ingen särskilt bra. Några har sett honom bakifrån, någon snett framifrån, men regnet som föll på morddagen gjorde att folk slog ned blicken för att inte få det i ögonen.

  Förhör pågår

  - Vi har ingen konkret bild av gärningsmannen. Att det skulle röra sig om en planerad handling avfärdar polisen, i stället tror man att dubbelmordet är en ren impulshandling. En torped skulle välja en annan flyktväg och agera mer professionellt. Den eventuella hämnden och hotbilden mot familjen Ammouri lär inte ha något samband med det inträffade, men: - Det pågår förhör med personer inom familjen om det här. Vi kan inte bortse från att det skulle kunna vara så även om det i nuläget inte finns någonting som talar för det. 30 till 40 poliser är involverade i utredningen just nu.

  Polisen vill ha fler tips från allmänheten: Polisens tipstelefon 013-241000.

  Logga in för att följa

  Det är gratis och går snabbt!