Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen misstänker: Han våldtog – och predikade om Gud

Visade upp familjelivet i sociala medier • Erkände överfallen för sin fru
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

På ytan levde 30-åringen ett stillsamt liv och predikade i en frikyrka.

Samtidigt jagades han av polisen för två överfallsvåldtäkter.

Mannen, som är småbarnsförälder, häktades efter att hans DNA kunde kopplas till båda brotten.

– Han har medgivit de faktiska omständigheterna, säger åklagare Stefan Bergman.

Den första våldtäkten ägde rum vid sjön Ekoln vid Uppsala 2018, den andra förra sommaren i närheten av en badplats i Täby norr om Stockholm.

Vid det senaste brottstillfället ska mannen ha hotat en kvinna i 30-årsåldern med kniv och våldtagit henne i närheten av ett friluftsområde.

DNA-spår från platserna tydde på samma person och polisen har topsat flera misstänkta personer och gått ut med fantombilder.

Levde dubbelliv

Den 30-årige mannen, som är hemmahörande i norra Stockholms län, greps i helgen i en ort i Mellansverige, skriver Aftonbladet. I tingsrättsdokument som Expressen tagit del av framgår att mannen anhölls lördagen den 23 januari – 05.00 på morgonen.

Mannen är inte känd av polisen sedan tidigare. I sociala medier har han visat upp livet som lycklig familjefar med fru, småbarn och husdjur. Han har även varit aktiv i en frikyrkoförening, där han har predikat och hållit i andaktsstunder. 

Mannen ska han ha berättat om berättat om överfallen för sin fru, som larmade polisen. DNA från mannen kunde sedan kopplas till 30-åringen.

– Vi fick uppgifter natten mot lördagen om den här personen och det var då han greps. Det gick lugnt till väga och han hördes under gårdagen med sin försvarare och erkände, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Mannen häktades på tisdagen på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt i fallet i Täby, respektive grovt sexuellt övergrepp för brottet i Uppsala. 

30-åringens advokat Hanna Lindblom berättar att mannen gett en förklaring till brotten. 

– Han erkänner de här två gärningarna. Men jag kan inte kommentera det här mer nu, säger hon. 

Kvinnan: ”Nu kommer jag dö”

Mannens offer medverkade i höstas i Efterlyst, då berättade hon om den grova överfallsvåldtäkten. 

– Jag hinner tänka flera gånger att nu kommer jag dö. Jag tror att mitt enda fokus var att överleva, sa hon i programmet. 

Kvinnan sa också att hennes högsta önskan nu är att mannen åker fast: 

– Jag vet att jag kommer gå vidare och motivera mig själv till att göra det om han åker fast.

Förhör ska hållas

Stefan Bergman, chefsåklagare vid Norrorts åklagarkammare, säger till Expressen att 30-åringen erkänt att han begått gärningarna.

– Han har medgivit de faktiska omständigheterna men sedan har han synpunkter på rubriceringen.

Vad synpunkterna var vill Bergman inte säga.

Mannen är inte misstänkt för några fler brott i nuläget. Ytterligare förhör ska höras i ärendet. Stefan Bergman bedömer att mannen sannolikt döms.

– Det skulle förvåna mig annars. Det är en bit kvar. Först ska det ske en ordentlig utredning.

Se också:

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.