"Du ska skäras ihjäl" –
barn hotas i kedjebrev

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

"Jag kommer att skära av din hals med ett svärd" och "du kommer att dö inom åtta dagar".

Under våren har tusentals svenska barn fått hotfulla kedjebrev via sms och sociala medier. Nu varnar föräldrar och polisen för de otäcka meddelandena.

– Det är inte bra att de här breven sprids. De skickas till väldigt små barn och skrämmer en hel del, säger en mamma.

"Din tid börjar nu, om du inte skickar vidare dör du inom åtta dagar".

Föräldrar runtom i landet har reagerat på att deras barn skrämts upp av hotfulla kedjebrev. Emma Forslund, 10, fick ett meddelande från "spöket Fidalgo" som hotade att komma och mörda henne om hon inte skickade vidare.

– Emma trodde att meddelandet var riktat till just henne och blev väldigt skärrad tills vi förklarat för henne att det är jättemånga som har fått samma sms. Vår 14-åring hade också fått samma sms och förklarade att det inte var något farligt, men det är inte lätt för en tioåring att förstå, säger hennes mamma Linda Forslund till Expressen.

Har polisanmälts av skola

Meddelandet från "Spöket Theresa Fidalgo" är en gammal vandringssägen som har översatts till svenska. Berättelsen handlar om en flicka som dog i en bilolycka och som nu är ett spöke som hemsöker barn.

Men spökbrevet från Fidalgo är långt ifrån det enda hotfulla kedjebrevet som sprids till svenska barn via sms och sociala medier. Enligt  P4 Uppland har en skola polisanmält ett annat meddelande som skickades till flera av eleverna.

Ska begravas i öknen

Det är främst tre olika kedjebrev som skickas runt. Ett handlar om spöket Theresa som hotar att döda de barn som inte skickare inlägget vidare. Ett annat handlar om en flicka som blev yxmördad, men som sedan återvände som ett spöke. Hon hotar att begrava barn i öknen.

"Din tid börjar nu, om du inte skickar vidare dör du inom åtta dagar", står det i inlägget.

Det tredje kedjebrevet berättar historien om en tolvårig pojke som blev nerknuffad i en avloppsbrunn och dog. De som inte skickar vidare inlägget hotas med brutalt våld.


Linda Forslunds dotter Emma är en av dem som har drabbats.
Foto: Foto: Privat

Fruktat för sina liv

"Nästa morgon gick hans mamma in i hans sovrum och allt hon hittade var ett meddelande skrivet i hans blod".

Meddelandena är direkt översatta från engelska och slarvigt skrivna. Men många barn har blivit rejält uppskrämda av kedjebreven och fruktat för sina liv.

På sin Facebooksida varnar Uppsalapolisen för breven som beskrivs som "rejält obehagliga".

"De flesta innehåller hot som går ut på att någon i mottagarens familj kommer att dö om kedjan bryts. En del är långa berättelser, andra bara korta meddelanden", skriver polisen.

"Ska få halsen avskuren"

En mamma som Expressen har varit i kontakt med berättar att det cirkulerar en rad "otäcka kedjebrev" på chattjänsten Kik.

Hon förklarar att inläggen sprids som en löpeld och att hennes egen dotter inte vill vara hemma själv längre.

– Det gäller att få upp det här till ytan, det är inte bra att de här breven sprids. De skickas till väldigt små barn och skrämmer en hel del. Det står till exempel att man ska få halsen avskuren och att mottagaren ska googla spökets namn, säger mamman.

Kedjebreven

Spöket Fidalgo

"Hej..... Jag heter Theresa Fidalgo. Jag är ett spöke. Du läste rätt, jag dog år 1983. Va inte rädd jag har inte mördat nån, men jag kommer att mörda just DIG. Om du inte skickar detta till över tio personer innom veckan så kommer jag att stå i ditt rum på natten. Jag kommer att väcka dig och låta dig säga dina sista ord och sedan kommer jag att skära av din hals med ett svärd. Och om du inte tror så googla mitt namn!"

Begravd i öken

"Mitt namn är Megan. På min fjärde födelsedag åkte vi till en rättvis. Jag gick vilse och kunde inte hitta mina föräldrar. 1 timme att söka gick när någon tog tag i mig och kastade mig in i hans van. Han tog mig till hans hus och slå mig med en yxa tills jag dog".

" En pojke vid namn Leo läser detta meddelande och skickade det till endast 5 personer. Inte en smart kille. Den natten hans TV fick suddig och han såg en form av mig i dörren sätt. Han trodde att han ser saker. Han gick tillbaka för att sova. När han vaknade var han inlåst i mitt underjordisk fängelsehåla".

Avloppsbrunnen

"Hej mitt namn är Sebastian jag är 12 år gammal ... Nämnde jag för dig att jag är död. För några år sedan en grupp pojkar knuffade mig ner i ett avlopp hål det ville döda mig. När jag inte kom tillbaka upp polisen kom. Flickorna sa att jag hade föll och alla trodde dem. Polisen hittade min kropp i avloppet. Jag hade en bruten nacke och mitt ansikte slets av. Skicka detta meddelande till 15 personer efter att du läst hela meddelandet om du värdesätter ditt liv!"

Polisens tips

Uppsalapolisen har skrivit om kedjebreven på sin Facebooksida.

"För Polisen är källan till dessa meddelande svår att spåra och vi ska inte sticka under stol med att det är svårt att utreda. Brottsrubriceringen kan vara svår att definiera. Det kan eventuellt handla om ofredande eller möjligen olaga hot.

Några tips till föräldrar:

• Berätta om kedjebreven och uppmana att inte skicka vidare trots att det står i texten.

• Vet man vem den senaste avsändaren är kan det vara en bra idé att ringa upp föräldrarna och berätta.

• Det kan också vara bra att informera skolan som kan prata om det i klassrummet".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.