De svenska politiker som får plats i EU-parlamentet har högre månadslön än statsministern.
De svenska politiker som får plats i EU-parlamentet har högre månadslön än statsministern.

Du röstar - de blir rika

Publicerad
Uppdaterad
Här är politikerna som gör ett miljonklipp på EU-valet.
Med alla ersättningar kan EU-parlamentarikerna tjäna nästan 177000 kronor i månaden - det är mer än statsminister Fredrik Reinfeldts lön.
Flera av politikerna får ett lönelyft på hundratals procent om de lyckas bli invalda.
- Det är en icke-fråga, säger EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, M.
Varslen och krav på lönesänkningar pressar allt fler vanliga löntagare i finanskrisens spår. Samtidigt ger EU-parlamentarikerna sig själva ett rejält lönelyft efter EU-valet 7 juni.
I dag ligger månadsarvodet på samma nivå som för riksdagsledamöterna, 54 500 kronor i månaden. Efter valet höjs lönen till över 80 000 kronor - en löneökning på över 50 procent.
Förutom arvodet har parlamentarikerna en mängd andra ersättningar. Beräkningar visar att parlamentarikerna kan få sammanlagt 177 000 kronor i lön och olika ersättningar. Eftersom det mesta är skattefritt kan de kvittera ut nästan 140 000 kronor i månaden.
Det betyder att EU-parlamentarikerna får mer i lönekuvertet än statsminister Fredrik Reinfeldt som får nöja sig med 131 000 kronor i månaden före skatt. Övriga ministrar får klara sig på 105 000 kronor.

Skänker tio procent till partiet

Expressens genomgång visar att Piratpartiets förstanamn, programmeraren Christian Engström, får störst lönelyft. Kommer han in tjänar han bra mycket mer på en vecka i EU-parlamentet än vad han i dag har i taxerad förvärvsinkomst på ett år.
- Procentuellt sett blir det ett rejält lönelyft. Jag tycker det är fel att de öser ut så mycket stålar över Europaparlamentarikerna, säger Engström som ska skänka tio procent av sin ersättning till partiet eller piratrörelsen om han blir invald.
För Kristdemokraternas toppnamn Ella Bohlin skulle det ta mindre än två månader i EU-parlamentet att tjäna mer än hennes årsinkomst.
- Jag kan inte med gott samvete se en nyligen sparkad Volvoarbetare i ögonen och säga vad jag kommer att få ut. Det är helt omöjligt. Därför har jag kritiserat det här, säger hon.
Ella Bohlin funderar på att skänka en del till organisationer som jobbar mot barnprostitution och människohandel.

"Kan öka politikerföraktet"

I Sveriges riksdag har två partier - vänsterpartiet och miljöpartiet - protesterat mot de nya ersättningsnivåerna. De borgerliga partierna och Socialdemokraterna har ställt sig bakom lönelyftet.
Den ivrigaste kritikern har varit vänsterpartiets EU-parlamentariker Eva-Britt Svensson. Hon har under mandatperioden skänkt över en halv miljon kronor per år till bland annat kvinno- och klimatorganisationer.
- Jag är orolig att vi skapar ett ökat politikerförakt. Många tänker nog att de inte vill rösta på personer som skor sig på skattebetalarnas pengar, säger hon.
För en del EU-parlamentskandidater är lönelyftet blygsamt. Socialdemokraternas Marita Ulvskog har de senaste åren tjänat runt 100000 kronor i månaden som partisekreterare.
Nu skulle hennes lön sänkas med drygt 20 000 kronor i månaden men det kompenseras med råge om hon utnyttjar alla traktamenten och andra ersättningar.
- Jag har inte hört att man får kvar så mycket efter skatt, säger Ulvskog som kan tänka sig att skänka pengarna till ungdomar som vill åka till EU-parlamentet på studiebesök.

"Accepterar de villkor jag har"

Moderaternas toppnamn Gunnar Hökmark tycker att hans ersättning är en "icke-fråga".
- Det är en fullkomligt meningslös diskussion. Jag accepterar de villkor jag har, säger han.
Moderaten Gunnar Hökmark får ett rejält lönelyft. Den största förändringen sker dock för de kandidater som inte redan sitter i EU-parlamentet. Foto: Scanpix Och till Gunnar Hökmarks villkor räknas också en lång rad förmåner.
Vill parlamentarikerna gå språkkurser kan de inkassera ytterligare 55 000 kronor och vill de lära sig använda datorer får de 16 500 kronor att lägga på kursavgifter.
Men den pågående finanskrisen har i alla fall dämpat några av de planerade förmånerna. Diskussioner har förts om att bygga en swimmingpool för EU-parlamentarikerna, men enligt folk i parlamentet som Expressen pratat med vågar de inte dra igång projektet mitt i rådande kristider.
Löneökningen och alla förmåner kan förstärka bilden av EU som ett elitprojekt, enligt statsvetarprofessorn Marie Demker.
- Det finns en fartblindhet. Man vänjer sig vid ett sätt att leva som är främmande för 90 procent av väljarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag