Du luras känna riktiga smaker

Publicerad
Uppdaterad
Fler kemikalier än någonsin finns i vår mat. Syftet: vi ska luras känna riktiga smaker. Inte ens de smaksatta bordsvattnen - lanserade som naturliga och hälsosamma - är förskonade. - Rena bedrägeriet, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges konsumenter.
Att klara sig undan de fejkade smakerna - tillverkade av kemikalier - är i princip omöjligt. Hela 2800 aromämnen finns i våra livsmedel.
- Smaken av en äkta råvara går knappt att hitta längre. Det är så klart upprörande, säger Bengt Ingerstam.

Äkta smak är dyrare

Livsmedelsindustrin tillsätter de syntetiska smakerna av flera skäl. Maten är ofta så processad, tillverkad i flera led, att den äkta smaken gått förlorad. I andra fall handlar det om priset - den äkta smaken är dyrare. Korv, glass, godis, i mängder av livsmedel finns de kemiska kompotterna.
Expressen har granskat de bordsvatten som säljs i butikerna.
På Ramlösa skogshallon står det: "Med aromämnen av skogshallon".
Vad det betyder? Kemikalier.
Ramlösa blåbär uppges innehålla "naturliga aromer av blåbär." Då kommer smaken direkt från bären.

"Kanske lite förvirrande"

- Jo, det kanske är lite förvirrande, men när konsumenter ringer hit är vi tydliga. Och vår målsättning är att alla smaker i Ramlösa ska vara naturliga, säger Ann-Louise Kämpe, informationschef på tillverkaren Carlsberg.
Målsättningen har företaget haft under flera år, men inte lyckats genomföra. De fejkade skogshallonen i Ramlösan har samtidigt blivit en storsäljare.
- Vi har gjort flera försök men inte lyckats skapa samma smak med naturliga ämnen, säger Ann-Louise Kämpe.

Tillsätter kemikalier

På Spendrups, som tillverkar Loka med "naturligt vatten från hälsokällan i Bergslagen" tillsätts också kemikalier för att skapa smakerna.
- Naturliga aromer har ett bekymmer, de smakar inte alltid likadant. Konsumenten kanske inte är beredd på förändringarna över tid, säger Caroline Ekman, informationschef på Spendrups.
På Coca-cola, som tillverkar Bon-Aqua, säger PR-chefen Anne Lindfeldt att man avstår från kemiskt tillverkade smaker, förutom när det gäller smaken Forest Berries. Den gick inte att få fram på något annat sätt.

"Vi är grundlurade"

Bengt Ingerstam tror att ytterst få konsumenter kan tolka innehållsförteckningarna.
- Därför kan vi inte heller göra några kloka val. Vi är grundlurade, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag