Drygt 81 000 är utan
ström i Stockholm

Ett stort strömavbrott mörklade stora delar av södra Stockholm på måndagskvällen.

Som mest var över 81 000 hushåll drabbade - men efter drygt fyra timmar hade de flesta fått tillbaka strömmen.

– Vi kan inte säga när alla får tillbaka strömmen, säger Gabriella Carlsson på Fortums presstjänst.

Det stora strömavbrottet i södra Stockholm skapade kaos på flera håll.

Tunnelbanetrafiken på gröna linjen lamslogs och Farsta centrum utrymdes hela köpcentrumet.

– Det var väldigt mycket folk här när det blev mörkt. Nu ser jag bara väktare och poliser, sade en anställd på ett kafé till TT strax efter det att centrumledningen i Farsta beslutat att tömma lokalerna.

Med hjälp av nödbelysningen kunde poliser och väktare lotsa ut besökare.

– Men det har inte varit några problem med utrymningen, annat än några dörrar som inte fungerar, berättade biträdande stationsbefälet Johan Sihlén på Söderortspolisen.

Vet inte vad som orsakade

I t-banan var det i flera timmar totalstopp mellan Enskede gård och Hagsätra, och Storstockholms lokaltrafik tvingades att sätta in ersättningsbussar. Strömavbrottet orsakade även problem på tvärbanan och busstrafiken drogs med förseningar. Eftersom elavbrottet inträffade vid 16-tiden på måndagen, under rusningstrafik, drabbades tusentals resenärer.

Fortum kunde på kvällen inte berätta vad som orsakat strömavbrottet, och gång på gång flyttades prognosen om när felet kunde vara avhjälpt fram. Vid 20-tiden var fortfarande drygt 6 700 abonnenter utan el, de flesta i Rågsved.

Fortum kan inte svara på när elen kommer vara tillbaka för alla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.