Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Drottninggatan är min gata”

Vardagen återvänder till Drottninggatan.Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Det är många som lämnat blommor och tänt ljus på platsen.Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Lejonen på Drottninggatan är smyckade av blommor.Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

I fredags körde Rakhmat Akilov en lastbil rakt in i folkmassan i centrala Stockholm.

Drottninggatan har återigen fyllts av människor, och de flesta butiker och restauranger har öppnat sina dörrar igen.

Stockholm har återgått till en vardag efter terrorn.

Det är tisdag eftermiddag och Drottninggatan är fylld av folk. Det första som möter dem som går söderut på Drottninggatan är två betongsuggor i form av lejon vid Kammakargatan. Det är två av flera lejon som placerats ut för att hindra trafik.

Ett av lejonen vid Kammakargatan står uppenbart på fel plats. Detta tillsammans med svarta hjulspår till vänster in på Wallingatan vittnar redan här om fredagens terrordåd.

Men det är ett stenkast bort den första högen med blommor ligger.

Blommorna täcker betonglejonen.Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Mellan butikerna Carat och C.U.M Streetwear ligger buketter i regnbågens alla färger tillsammans med lappar, gosedjur, och gravljus.

Inne på C.U.M Streetwear sitter butikens ägare Dominika Skansen, 47, vid sin symaskin och syr. Det gjorde hon även fredagen den 7 april strax före klockan 15.00.

– Jag hörde smällen när det här stora betonglejonet flyttades, så jag tittade upp redan före lastbilen åkt förbi. Jag sprang ut ur butiken, och när rökmolnet efter lastbilen lagt sig såg jag två kroppar som låg på gatan, säger Dominika.

"Tänkte att hon svävade ovanför oss"

Dominika tvekade inte en sekund. Hon sprang genast fram till en skadad kvinna, och tryckte kvinnans kläder mot hennes huvud för att stoppa blödningen.

Dominika ser till att ljusen fortsätter brinna.Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

– Hon var inte vid medvetande men jag tänkte att hon på något sätt svävade ovanför oss och såg allt vi gjorde. Vi sade till henne "du är inte ensam, var kvar med oss". När ambulansen kom till slut så kände jag en lättnad över att hon då skulle få den bästa hjälp hon kunde.

Tänder ljus när de slocknar

Även om Dominika Skansen återvände till sin butik redan nästa dag var det först på tisdagen som hon promenerade längs med hela Drottninggatan.

– Jag måste jobba för att inte mala sönder händelsen i huvudet. Jag har haft med mig blommor till högarna här utanför, och jag brukar gå ut och tända ljusen när de slocknar. Hade kvinnan jag hjälpte överlevt hade jag kanske känt mig som en hjälte. Men inte nu, säger Dominika, och hennes röst brister.

Hörde en gäst som vrålade

Cirka hundra meter längre ner på Drottninggatan ligger bistro Bohéme. Hovmästaren Romain La Torre, 57, ställde under tisdagseftermiddagen i ordning restaurangens uteservering

Även Romain hamnade i händelsernas centrum strax före klockan 15 på fredagen.

– Jag var inne i restaurangen och hörde en gäst på uteserveringen som vrålade. Han skrek så mycket att många på gatan reagerade och hann se lastbilen och flytta på sig. Jag tror att han räddade många, det var flera på gatan som gick runt med hörlurar i sin egen lilla värld, berättar Romain.

"Drottninggatan är min gata"

Romain fick stanna inne i restaurangen tillsammans med sin dotter som också arbetar där, och övrig personal. Dagen efter samlades de igen för att prata om vad som hade hänt, och för att gå till kärleksmanifestationen på Sergels torg tillsammans.

– Vi lämnade blommor. Det var så mycket kramar, så mycket tårar. Det kändes som om alla kom närmare varandra på något sätt.

Romain La Torre är en av dem som arbetar på Drottninggatan.Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Romain La Torre har arbetat på Bistro Bohéme på Drottninggatan i fem år, och efter helgen öppnade bistron igen.

– Jag gillar att vara här, jag trivs. Jag har arbetat här så många år och känner folk som jobbar i närheten. Drottninggatan är min gata.

Viktigt att komma i gång med vardagen

Längre ner på gatan ligger blomhögarna tätt.

Nästan vid varje gatuhörn, vid varje betongsugga, har människor visat sitt stöd till dem som skadades eller miste livet i attacken. Vid en uteservering med krossat staket finns en lapp som sticker ut. "Hej, pojken som skadades här har klarat sig" med underskrifterna Alex och Nicole.

Inte långt därifrån jobbar butiksbiträdet Erik Uddén, 27, i butiken Salt Man. För honom kommer aldrig Drottninggatan bli densamma igen.

– Det finns ett lugn som märks av eftersom det var så panikartat i fredags. Men att bli rädd skapar bara otrevligheter, man får försöka jobba emot det som terrorn vill skapa. Det är nog viktigt att komma i gång med vardagen igen, så inte rädslan tar över.

– Det finns ett lugn, säger Erik Uddén.Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.