Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens vädjan till Sofia och Victoria

<p>Drottning Silvia har på senare tid pratat flera gånger mer prinsessan Sofia om att hon måste skära ner på tempot.</p>Foto: Mikael Sjöberg
<p>Prinsessan Sofia väntas bli mamma i början av april.</p>Foto: Sven Lindwall
<p>Prinsessan Sofia och prins Carl Philip blir föräldrar i vår.</p>Foto: Pelle T Nilsson
<p>Estelle förväntas få ett syskon i början av mars nästa år.</p>Foto: Tim Rooke/Rex Shutterstock

DÜSSELDORF. Hon har själv blivit mamma tre gånger och varit i samma utsatta offentliga situation.

Nu höjer drottning Silvia ett varningens finger till gravida kronprinsessan Victoria och gravida prinsessan Sofia:

– De måste ta det mer lugnt och tänka på hälsan. Jag försöker bromsa dem.

beräknat till april

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia avslöjade den 15 oktober att de ska bli föräldrar. Expressen var först med nyheten.

Paret beräknas bli föräldrar i början av april.

Vid en välgörenhetsmiddag för Project Playground i förra veckan i Stockholm berättade Carl Philip och Sofia att de inte vet vilket kön deras barn har. "Det ska bli en överraskning".

Estelle får syskon i mars

Kronprinsessan Victoria avslöjade den 4 september att hon och prins Daniel ska bli föräldrar igen.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel beräknas bli föräldrar i början av mars. De berättade under resa i Peru att de har valt att inte ta reda på barnets kön.

Prinsessan Estelle gjorde nyligen klart för mamma och pappa att hon allra helst hade fått en hamster i stället för en lillebror eller lillasyster.

Drottning Silvia berättade i veckan att prinsessan Estelle har avslöjat att hon ska uppvakta sitt kommande syskon med det hon själv älskar allra mest - popcorn!

Det var i förra veckan som kronprinsessan Victoria hoppade av årliga Global Child Forum på Stockholms slott. Hon var sedan månader tillbaka uppsatt som en av deltagarna från kungliga familjen.

Hovet hävdade först att det berodde på det höjda säkerhetsläget i Sverige och att nuvarande statschefen, kungen, och framtida statschefen, kronprinsessan, inte fick vistas i samma lokal. Sedan togs uppgifterna tillbaka.

När Expressen träffade drottning Silvia i förra veckan i Düsseldorf i Tyskland där hon tog emot utmärkelsen, Ehrenpreis des Deutschen Nachhaltigkeitspreises 2015, för allt sitt jobb för barn och ungdomar berättade hon att orsaken var "för mycket folk på slottet för kronprinsessan. Att det var bättre om hon stannade hemma med tanke på hennes gravida tillstånd."

Drottningen har på senare tid pratat flera gånger med både kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia om att de nu i sina graviditeter måste skära ner på tempot:

– Ja, det har jag gjort, säger drottningen.

Drottning Silvia blir farmor i april

Om bara månader blir drottning Silvia mormor igen när kronprinsessan Victoria förväntas bli mamma igen i början av mars. I början av april ska prins Carl Philip och prinsessan Sofia bli föräldrar och då blir Silvia farmor för första gången.

Så, drottningen. Hur stöttar ni Victoria och Sofia i deras respektive graviditeter? Ni har ju egen erfarenhet av tre graviditeter.

– Jag är oerhört glad och tacksam att de väntar barn.

– De mår förträffligt bra och båda känner sig starka, men jag försöker bromsa dem lite, berättar drottningen.

Hur då?

– Kronprinsessan hon mår bra och hon tycker det är härligt att vara aktiv och hjälpa till och så vidare. Även prinsessan Sofia är väldigt aktiv, Men jag tycker ändå att båda kanske borde tänka på att ta det lite lugnare, det är mitt råd.

– Jag tycker också att de ska skära ner på takten när det gäller resor och sådant. Och att möta för många människor nu när det är en massa baciller och vinter. Ta det lugnt helt enkelt och tänka mer på hälsan.

Tänka mer på sig själva?

– Ja! Det ser jag nu som min stora uppgift. Att få dem att ta det lite lugnare.

Känner ni en oro?

– Nej, nej, absolut inte. Det var vad jag försökte säga i början att de mår alldeles utmärkt, men att de ska tänka mer på sig själva.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.