Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottningens tuffa år – bästa vännen har dött

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Drottning Elizabeth.
Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN
Ann Fortune FitzRoy, hertiginna av Grafton, gick i fredags bort 101 år gammal.
Foto: Tom Blau / TT NYHETSBYRÅN

Under fredagen gick Ann Fortune FitzRoy bort, 101 år gammal.

Hon beskrivs som drottning Elizabeths närmaste och mest lojala vän och har tjänat drottningen under hela hennes tid på tronen.

Dödsfallet beskrivs som ytterligare ett mycket hårt slag för drottningen.

Ann Fortune FitzRoy, hertiginna av Grafton, satte på fredagen punkt för 69 år vid drottning Elizabeths sida. 

Fram till hennes död vid 101 års ålder har Fortune Fitzroy beskrivits som drottningens allra närmaste vän och tjänare – drottningen är bland annat gudmoder till hennes andra dotter och drottningen har i sin tur belönat henne med utmärkelsen Victoriaorden, skriver Mail on Sunday.

FitzRoy hade aldrig en särskilt offentlig roll vid det brittiska kungahuset, utan höll sig mest i kulisserna som en av två ansvariga för drottningens kläder och smycken. Samtidigt var hon alltid med och i tjänst vid viktiga statsbesök och kungliga ceremonier.

Ytterligare ett dråpslag för drottningen

Brittiska Mail on Sunday beskriver hur den nära vännens bortgång är det senaste slaget i en lång rad personliga tragedier som drottning Elizabeth drabbats av under året. 

I april i år gick hennes make prins Philip bort, efter 73 års äktenskap. Minnesceremonin av den döde maken blev inte heller vad som förväntats med tanke på pandemin. Då kunde drottningen synas sörja i sin ensamhet.

Vidare har drottningens år varit turbulent i och med att prins Harry och hertiginnan Meghan kastat in handuken för sina kungliga titlar och flyttat till Kalifornien för ett nytt liv som entreprenörer.

95-åriga drottning Elizabeths hälsa allt sämre

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.