Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Corbyns hårda kritik – efter drottningens tal: ”En fars”

”Regeringen jobbar mot ett nytt partnerskap med den Europeiska unionen”.
Det är 65:e gången drottningen, som nu är 93 år gammal, öppnar det brittiska parlamentet.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Drottningen påväg till parlamentet.Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Talet är en chans för Boris Johnson att indikera hur nära – eller långt ifrån - han är ett brexitavtal med EU.Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN
Camilla, Charles fru, var också med.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Drottning Elizabeth.Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN
Drottning Elizabeth är klädd helt i vitt, och flankeras, precis som vid det senaste ”Drottningens Tal” för två år sedan, av sin son, prins Charles.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Labours ledare Jeremy Corbyn och premiärministern Boris Johnson. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Drottning Elizabeth höll enligt tradition tal i samband med att brittiska parlamentet öppnade igen. 

Efter talet var oppositionsledaren Jeremy Corbyn kritisk. 

– Premiärministern lovade att drottningens tal skulle överväldiga oss. Vid närmare granskning visar det sig inte vara något annat än en lurendrejares guld, säger han enligt The Guardian. 

Drottning Elizabeth var klädd helt i vitt, och flankerades, precis som vid det senaste ”Drottningens Tal” för två år sedan, av sin son, prins Charles.

Det var 65:e gången drottningen, som nu är 93 år gammal, öppnade det brittiska parlamentet som varit stängt i flera dagar. 

– Min regerings prioritet har alltid varit att säkra Storbritanniens utträde ur den Europeiska unionen den 31 oktober, säger drottning Elizabeth.

– Mina ministrar kommer att arbeta för att implementera nya system för fiskeindustrin, jordbruk och handel, för att ta vara på de möjligheter som uppkommer genom att lämna EU.

Migration, brexit och högre timlön

Talet fokuserade som väntat på brexit, och drottningen presenterade bland annat en ny migrationslag.

Från och med 2021 planerar Boris Johnsons regering att introducera ett poäng-baserat migrationssystem, likt det som redan finns i Australien.

En ny klimatlag ska binda den brittiska regeringen till specifika mål för att reducera utsläpp och användande av plast.

Den nationella minimilönen höjs till 10,50 pund – cirka 130 kronor.

Det kommer även bli lag på att dricks och serviceavgifter måste gå till personal på restauranger, pubar, barer och caféer. 

Skriver inte sitt eget tal – men kidnappar en politiker

”Drottningens Tal” skrivs inte av monarken själv, trots namnet, utan av regeringen.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn riktade efter talet kritik mot Boris Johnson. Han beskrev innehållet i talet som ”en fars”, skriver The Guardian. 

– Premiärministern lovade att drottningens tal skulle överväldiga oss. Vid närmare granskning visar det sig inte vara något annat än en lurendrejares guld, säger han enligt tidningen. 

Återigen meddelad Jeremy Corbyn att han är öppen för nyval – förutsatt att risken för ett utträde ur EU utan avtal är obefintlig. 

Drottningen läste upp 26 förslag och andra idéer som rör brexit, brottslighet och sjukvård. 

Öppningsceremonin är en samling av mer eller mindre logiska traditioner: i den senare kategorin hamnar kidnappandet av en parlamentariker på Buckingham Palace. 

Personen, denna gång den Konservativa ledamoten Stuart Andrew anländer till Buckingham Palace innan det formella öppnandet, och hålls inlåst där tills att parlamentet ”lämnat tillbaka” drottningen och hon har återvänt till slottet.

BREXIT: VAD HÄNDER HÄRNÄST – OCH NÄR

MÅNDAG 14 OKTOBER

Parlamentet öppnar, och Drottningens Tal läses upp av Elizabeth II.

TISDAG-FREDAG 15-18 OKTOBER

Parlamentets underhus, House of Commons, debatterar innehållet i Drottningens Tal. Sedan röstar de. Senaste gången en premiärminister förlorade en omröstning om Drottningens Tal var 1924.

 

TORSDAG- FREDAG 17-18 OKTOBER

Tvådagars EU-toppmöte i Bryssel, där Boris Johnson måste få till ett brexitavtal.

 

LÖRDAG 19 OKTOBER

Parlamentet håller en specialdebatt om brexitavtalet. Enligt den nyinstiftade Benn-lagen måste Boris Johnson be om att förlänga brexit om inget avtal kommit till stånd i Bryssel – såvida inte parlamentet röstar för en hård brexit, men detta anses vara mycket osannolikt.

 

TORSDAG 31 OKTOBER

Om inget annat har angetts innan dess: Storbritannien lämnar EU.

Boris Johnson kommer att utmana drottning Elizabeth att sparka honom – hellre än att avgå själv hans brexitavtal misslyckas, enligt The Sunday Times.