Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens strikta diet – tidigare kocken avslöjar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tidigare kockar har avslöjat att en strikt och hälsosam diet är en av hemligheterna.
Foto: TIM IRELAND / AP TT NYHETSBYRÅN
Drottningen undviker stärkelser och älskar närodlat, enligt tidigare kockar.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LONDON. Hon är 92 år gammal och är Storbritanniens längst levande monark. 

Enligt drottning Elizabeths tidigare kockar är hemligheten återhållsamhet.

– Hon äter bara pocherad fisk med lite grönsaker och sallad, det är allt, har hennes tidigare kock Darren McGrady sagt i en intervju med CNN. 

Schemat för drottning Elizabeth är späckat med olika ceremonier, banketter och möten med världsledare. I det ingår förstås även avancerade bjudmåltider med flera rätter, inte alltid särskilt återhållsamma. De sofistikerade konversationerna ska matcha samtalet. 

Drottningen är vida känd – och uppskattad – för sin djupa pliktkänsla. 

– Drottningen är inte så brydd i mat. Allt hon bryr sig om är hästar och hundar, har hennes tidigare kock Darren McGrady som jobbade för Elizabeth och hennes familj mellan åren 1982-1993, sagt till CNN. 


LÄS MER: Hemliga planerna för när drottning Elizabeth dör

Drottning Elizabeths strikta diet

Det är inte ovanligt att drottningen serveras femrättersmåltider med tunga såser och mousser, med finaler av glass. Men när drottningen själv får välja vad hon äter, i hemmets trygga vrå – då väljer hon helst något mycket enkelt. Som pocherad eller grillad fisk med grönsaker och sallad. Ingen potatis eller något med stärkelse.

– That’s it. Det är allt hon äter. Hon är väldigt disciplinerad på så vis. Hon skulle kunna få allt hon ville, men det är den disciplinen som gör att hon mår så bra och är så hälsosam, säger Darren McGrady till CNN. 


Drottning Elizabeth är Storbritanniens längst levande monark.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Han lägger till att drottningen är en person som äter för att överleva, snarare än lever för att äta.

Det märks även i drottningens kök. 

– Kockarna, maten och köken kommer sist. De använder fortfarande pannor och kastruller från 1800-talet med drottning Victorias sigill i dem.


LÄS MER: Drottning Elizabeths blixtbesked – orkar inte vara med

Drottning Elizabeths motion: rida

När McGrady frågade om kungahuset inte kunde köpa nya pannor och kastruller fick han till svar att nej, nej, pengarna ska gå till att köpa hästar och sadlar.

Enligt the Telegraph stämmer drottningen av menyn två gånger i veckan med det kungliga hushållets chefskock - och kryssar för det hon gillar och inte.

Vad älskar då drottningen att äta? Närodlat, gärna grönt från de närmsta Buckinghams trädgård, omgivningarna runt Balmoral eller Windsor palace. Enligt den tidigare kocken är hon en sann chocoholic, och älskar mörk – riktigt mörk – choklad. Brittiska rojalister vet förstås vad drottningens favoritdrink är – gin och Dubonnet. Dricker hon vin blir det gärna tyskt och sött. 

Motion är något 92-åringen får genom att rida. Sedan går hon på långa promenader med sina hundar eller bara strosar runt i Buckingham palace trädgårdar.


En typisk matdag för drottningen

7.30

Earl Grey upphällt från en silverkanna ned i en kopp av tunt kinaporslin. Ingen mjölk eller socker. Några kakor. Lyssnar på BBC Radio 4:s program Today medan hennes tjänstefolk häller upp hennes morgonbad. I sitt ombytesrum tar hon på sig dagens första outfit. Dessförinnan får hon sitt hår lagt.


8.30 Frukost med hertigen av Edinburgh, serverad av personal i frack. Utsikt över Buckingham palace trädgårdar. På bordet finns flingor, yoghurt, och sirap även om drottningen föredrar toast med lite marmelad. Smulorna får hennes små corgishundar. Hon bläddrar i några av dagens tidningar - favoriterna är Daily Telegraph och the Racing post.


9.00 Säckpipa 

Traditionsenlig musikstund med säckpipa av kungahusets kiltklädda musikanter. Alltid när hon är vid Buckingham Palace, Windsor, Holyroodhouse Palace or Balmoral Castle.


Resten av dagen: Arbete.


Lunch: Äter hon ofta ensam när hon är i Buckingham Palace. Eller så äts den tillsammans med resten av den stora familjen.


17.00 Dags för te, i drottningens slottssvit. Ackompanjeras av smörgåsar, scones och hennes favorit Dundeekaka, en typ av fruktkaka. Smulorna? Corgisarna, förstås. Kanterna på smörgåsarna är givetvis bortskurna.


19.30 Om inget annat evenemang är planerad hoppar hon i myskläderna och äter en lättare måltid på exempelvis rostbiff, lamm, torsk eller lax.


20.30 Det sägs att drottningen gillar att titta på Coronation Street eller att lägga pussel. Andra hobbies är korsord eller att spela Alfapet. Kvällarna är dock sällan fria från jobb, kvällarna går åt till diverse kontorssysslor.


23 Drottningen går och lägger sig - men inte utan att skriva i sin dagbok. Det har hon gjort sedan i början av sin tid som drottning.


Källor: BT.com, the Telegraph.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.