Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottningens nya bild väcker frågor: ”Kyliga”

Jakob Kjelldén: ”Det har funnits en spricka”.
Drottning Margrethe har haft en hel del att hantera sista tiden. En djup spricka har uppstått i hennes familj.
Foto: JAVAD PARSA / NTB TT NYHETSBYRÅN

Det danska hovet har publicerat en ny bild på drottning Margrethe, hennes söner och deras fruar. 

Enligt kungahusexperten Jacob Heinel Jensen har bilden som syfte att visa enighet efter den turbulenta hösten – men enligt honom ger den motsatt intryck. 

– Det är ingen varm bild av den kungliga familjen, tvärtom ser vi dem reserverade och kyliga, säger han till BT

Under hösten och vintern har en djup kris skakat det danska kungahuset. Anledningen är drottning Margrethes beslut att prins Joachims fyra barn fråntas sina titlar. 

Sprickan visade sig tydligt under julen då drottning Margrethe lämnades kvar i Danmark av båda sina söner och fick fira med sin syster prinsessan Benedikte. 

Krisen i kungahuset – detta har hänt

Det var i slutet av september som den kungliga bomben briserade. Då meddelade det danska hovet att drottning Margrethe bestämt att alla prins Joachims fyra barn skulle bli av med sina prins- och prinsesstitlar efter 31 december 2022. 

Efter att kungahuset gick ut med nyheten har flera medlemmar i familjen uttryckt sin besvikelse över beslutet. Prins Nikolai, Joachims äldsta son har bland annat sagt att han är ”i chock” och är ”väldigt ledsen” över beslutet, till Ekstrabladet. 

Även prins Joachim uttalade sig och sa att han inte förstår varför hans barns identitet ska tas ifrån dem.

Drottning Margrethe verkar inte ha ansträngt sig för att gjuta olja på vågorna. I mitten av december berättade Helle von Wildenrath Løvgreen, som är rådgivare till grevinnan Alexandra (mamma till prinsarna Nikolai och Felix) att drottningen inte pratat med barnbarnen efter beskedet.

Under mellandagarna har hovet skickat ut en bild på drottning Margrethe tillsammans med kronprins Frederik, kronprinsessan Mary, prins Joachim och prinsessan Mary. 

– Det är tydligt vad man vill med bilden. Jag tror de försöker läka det öppna sår som skapats efter krisen, säger Jacob Heinel Jensen som är kungakorrespondent för tidningen BT. 

Men bilden väcker snarare frågor än ger svar, menar Heinel Jensen. Att kronprins Frederik sitter vänd med ryggen mot sin lillebror prins Joachim gör att bilden känns kylig. 

– Visst de står tillsammans på bilden, men det som faktiskt kommuniceras är att prins Joachim och prinsessan Marie känner sig utstötta, säger han. 

Här är den omtalade bilden på drottning Margrethe tillsammans med kronprins Frederik, kronprinsessan Mary, prins Joachim och prinsessan Mary.
Foto: Per Morten Abrahamsen
Det har också släppts en bild på bara drottningen tillsammans med kronprinsparet.
Foto: Per Morten Abrahamsen

Blunder av danska hovet

Även i sociala medier ifrågasätts syftet med bilden. 

”Det är skrattretande. Alla vet att det inte är en harmonisk familj, så varför försöka framstå som sådan?”, skriver en av det danska hovets följare på Instagram. 

I samma veva som bilden skickades ut stod det danska hovet för en stor blunder. Tidigare i veckan hade prins- och prinsesstitlarna tagits bort från prins Joachims barn, flera dagar innan de officiellt ska försvinna. 

Först efter att Ekstrabladet skrivit om saken sattes titlarna tillbaka framför Nikolai, Felix, Henrik och Athenas namn. 

– Det var ett beklagligt tekniskt fel som nu har blivit rättat, var det danska hovets kortfattade kommentar till Ekstrabladet. 

TV: Mer om drottning Margrethe

Unika bilder i dokumentär – 40 klipp har bearbetats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.