Drottningen pressas att hjälpa prinsessan Latifa

Prinsessan Latifa i en video där hon hävdar att hon tagits som gisslan av sin pappa.
Foto: AP / TT
Emiren Mohammed bin Rashid al Maktoum, 71, anklagas för att hålla sin dotter Latifa fången i Dubai.
Foto: FARES GHAITH / EPA / TT
Drottning Elizabeth är god vän med emiren genom deras gemensamma intresse för hästkapplöpning.
Foto: BRIQUET NICOLAS/ABACA / STELLA PICTURES

Prinsessan Latifa av Dubai, 35, sitter i husarrest sedan 2018 – efter att ha flytt till Storbritannien. 

I en video har hon anklagat sin pappa, emiren, för att hålla henne gisslan. 

Drottning Elizabeth är god vän med emiren genom deras gemensamma intresse för hästkapplöpng – och nu kräver Latifas bästa vän att drottningen agerar, rapporterar Daily Mail

Det var i förra veckan som BBC kunde visa skakande videofilmer där prinsessan Latifa berättar att hon hålls som gisslan i Dubai av sin egen far, emiren Mohammed bin Rashid al Maktoum, 71.

Filmerna ska ha spelats in 2019. 

Vännens brev till drottningen: Använd ditt inflytande

Efter det har bland annat FN:s råd för mänskliga rättigheter krävt att kungadömet ska presentera bevis för att prinsessan fortfarande lever. 

Nu dras även drottning Elizabeth II, 94, in i härvan. Genom intresset för hästkapplöpning har hon blivit nära vän med emiren. 

Därför vädjar Tiina Jauhiainen, som av Daily Mail beskrivs som prinsessans bästa vän, att drottningen ska agera, rapporterar Daily Mail. 

Prinsessan Latifa med sin vän Tiina Jauhiainen, innan prinsessan fördes bort.
Foto: FREE LATIFA CAMPAIGN HANDOUT / EPA / TT

”Jag vädjar ödmjukt om att du använder det inflytande du har över din vän, Sheik Mohammed, för att övertala honom att bevilja Latifa och hennes äldre syster Shamsa deras önskan om frihet, eller åtminstone att erbjuda bevis för att de fortfarande lever”, skriver Jauhiainen i brevet till drottningen. 

Shamsa har varit försvunnen under 21 år

Shamsa försvann på ett liknande vis som sin yngre syster Latifa. Som 18-åring rövades hon bort från Cambridge år 2000. Trots att det passerat över 20 år har hon inte synts till sedan dess, rapporterar Daily Mail. 

Emiren är en av världens mest förmögna män. 2018 lät han föra tillbaka prinsessan Latifa till Dubai efter att hon flytt kungadömet och begett sig till Storbritannien. 

Latifas brittiska advokat, David Haigh, har till The Sunday Express uppgett att prinsessan i maj 2018 flyttades från ett ökenfängelse till en fängelsevilla bredvid lyxhotellet Burj Al Arab. 

Fängelsevakterna ska ha gett en påse rakblad

Där hävdar advokaten att fängelsevakterna utsatte henne för psykisk tortyr genom att ge henne en påse med rakblad och ett tidtagarur, så att hon skulle kunna räkna sin tid i fångenskap. 

I ett uttalande som släpptes via Förenade Arabemiratens ambassad i London under fredagen försäkrar kungadömet att Latifa tas om han i hemmet av familjemedlemmar och medicinsk expertis, och att hon kommer återgå till offentligheten när hon mår bättre. 

Kungadömet har inte presenterat några bevis för att Latifa eller hennes syster Shamsa fortfarande lever. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.