Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottningen lämnas under julen – familjen splittrad

Här är medlemmarna i kungafamiljen.
Drottning Margrethe älskar julen. Men i år firar hon inte med barn och barnbarn.
Foto: AXEL SCHÜTT / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

När julen kommer känns det danska kungahuset mer splittrat än någonsin tidigare. 

Prinsarna Frederik och Joachim firar på andra platser i världen och lämnar drottning Margrethe i Danmark. 

– För oss är det väldigt viktigt att umgås och prata förtroligt med varandra som familj, säger Joachims fru prinsessan Marie som väljer att åka till hemlig plats.

Det blir en splittrad jul för det danska kungahuset. Kronprinsfamiljen har valt att åka till andra sidan jordklotet för att besöka kronprinsessan Marys födelseland Australien. Det är första gången på fem år som hela familjen åker på semester till landet. 

Samtidigt åker prins Joachim och hans familj i väg på en semester som är omhuldad av mycket hysch-hysch.

– Normalt firar vi jul i Danmark, men vi sex har den här gången beslutat oss för att resa i väg. Vart vi reser vill jag inte berätta, sa prinsessan Marie nyligen i en intervju med spanska tidningen El Pais.

Drottning Margrethes jul blir helt utan barn och barnbarn. Hon kommer fira tillsammans med sin syster prinsessan Benedikte och privata vänner, har det danska hovet tidigare meddelat.

Prins Joachim tog det mycket hårt att hans barn förlorade sina titlar.
Foto: KASPAR WENSTRUP/ALLER/MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Marie och prins Joachim reser bort till en hemlig plats under julen.
Foto: MARTIN SYLVEST / EPA / TT

Turbulent i kungahuset

Med det danska kungahusets skakiga höst i backspegeln känns det utspridda julfirandet som ytterligare en signal om att inte står helt rätt till i den splittrade familjen. 

Det var i slutet av september som den kungliga bomben briserade. Då meddelade det danska hovet att drottning Margrethe bestämt att alla prins Joachims fyra barn skulle bli av med sina prins- och prinsesstitlar i början av 2023. Efter att kungahuset gick ut med nyheten har flera medlemmar i familjen uttryckt sin besvikelse över beslutet.

Prins Nikolai, Joachims äldsta son har bland annat sagt att han är ”i chock” och är ”väldigt ledsen” över beslutet, till Ekstrabladet. Även prins Joachim uttalade sig och sa att han inte förstår varför hans barns identitet ska tas ifrån dem. 

Drottning Margrethe verkar inte ha ansträngt sig för att gjuta olja på vågorna. 

I mitten av december berättade Helle von Wildenrath Løvgreen, som är rådgivare till grevinnan Alexandra (mamma till prinsarna Nikolai och Felix) att drottningen inte pratat med barnbarnen efter beskedet. 

– Nej. Ingen har pratat med någon av dem, sa hon till BT. 

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary firar jul i Australien.
Foto: SHUTTERSTOCK

Minskar i popularitet

Förra julen firade drottning Margrethe med kronprins Frederik och hans familj. Året dessförinnan firade hon med prins Joachim, prinsessan Marie och de fyra barnbarnen som nu förlorat sina titlar.  

När drottning Margrethe nu firar jul tillsammans med sin syster på slottet är det som en regent vars popularitet minskat rejält. 

I en undersökning gjord av opinionsinstitutet YouGov har 69 procent av danska svarat att de tycker ”bra” eller ”mycket bra” om drottningen. Det är en minskning med 11 procentenheter sedan i januari. 

BT:s kungakorrespondent Jacob Heinel Jensen tycker att siffran är anmärkningsvärd. 

– Vi har aldrig någonsin, sedan de här undersökningarna startades, sett ett så stort tapp som drottning Margrethe upplever just nu, säger han till tidningen

Efter ett år med stora jubileumshyllningar trodde han att hennes siffra skulle hamna på 90 procent. 

– Det säger något om hur stor den här krisen har varit för det danska kungahuset. Och det går ut över drottningen eftersom vi har fått veta att det var hon som tog beslutet. 

Risgrynsgröt och gås

Frågan är hur mycket drottning Margrethe bryr sig? En annan sak som har framkommit under hösten är att hon sätter konungariket Danmark framför sin popularitet, både bland folket och inom familjen. 

En sak är säker, när julen kommer lär hon hålla hårt på sina traditioner. 

– Det jag uppskattar mest är att gå i kyrkan på julafton, att ha en julgran och att äta en härlig julmiddag med risgrynsgröt och gås, har hon tidigare sagt. 

TV: Mer om turbulensen i kungahuset

Jakob Kjelldén: ”Det har funnits en spricka”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.