Drottningen abdikerar - Estelles fadder kung

Publicerad
Uppdaterad

Drottning Beatrix av Nederländerna lämnar tronen. Det meddelade hon i ett tal till nationen i kväll.

Estelles fadder, prinsen av Oranien, Prins Willem-Alexander av Nederländerna blir därmed Nederländernas första kung på 122 år.

Drottning Beatrix av Nederländerna höll ett tal till nationen i kväll där hon meddelade att hon abdikerar från tronen till förmån för prins Willem-Alexander.

Drottningen framträdde i direktsänd tv, klädd i en enkel blå klänning och med en blombukett på bordet.

– Jag lämnar med varm hand över till en ny generation, sade drottningen och berättade att sonen Willem-Alexander tar över tronen den 30 april – exakt 33 år efter det att hon själv tillträdde.

– Ett varmt tack, sade drottningen innan talet – tre minuter långt – avslutades med den nederländska nationalsången.

Gör som sin mor

Prinsen, född 1967, är hennes äldste son.

Drottning Beatrix fyller 75 år om ett par dagar. Hon blev själv drottning när hennes mor drottning Juliana abdikerade.

Talet hölls klockan sju på måndagskvällen-

Prins Willem-Alexander och hans fru Máxima har tre döttrar.

Täta kontakter

Prinsen stod fadder till den svenska prinsessan Estelle vid dopet och kontakterna med det svenska kungahuset är täta.

Drottningens tal sändes i både radio och tv.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte talade också till nationen efter drottningens anförande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag