Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Drottningarna offrades – nu ska männen reda ut härvan de själva skapat

Klubbägaren Jean-Claude Arnault anklagas för sexövergrepp och utgör själva kärnan i krisen. Foto: ERICH STERING / DN
Jean-Claude Arnault tillsammans med sin hustru, ledamoten Katarina Frostenson. Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Ledamoten Horace Engdahl är vän med Jean-Claude Arnault och röstade emot en uteslutning av Arnaults hustru Frostenson. Foto: OLLE SPORRONG
Sture Allén som var ständig sekreterare när de första anklagelserna mot Arnault publicerades, var en av männen på Frostensons sida. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Göran Malmqvist valdes in i Akademien 1985. Han var också emot uteslutning av Frostenson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Med två överraskande drottningoffer tycks Svenska Akademien rädda sin framtid.

Två starka kvinnor lämnar scenen, medan männen sitter kvar för att reda ut den härva de själva bidragit till att skapa.

Det är kulmen på den mest turbulenta veckan i det ärevördiga sällskapets långa historia.

Efter en veckas dramatik väljer Svenska Akademien att offra två av sina starkaste pjäser. Precis som i ett rafflande slutspel i ett schackparti.

Och man offrar inte bara en drottning utan två. Både Katarina Frostenson, kallad ”Isdrottningen”, och ständiga sekreteraren Sara Danius lämnar Akademien. 

Detta i en deal mellan de två stridande falangerna bland akademiledamöterna – som därmed hoppas kunna få den sargade institutionen att resa sig ur ruinerna. Med benägen hjälp av den riktige kungen, som är Akademiens höge beskyddare.

Arnault anklagas för sexövergrepp

Den djupa krisen startar i november när filmaren och klubbägaren Jean-Claude Arnault, make till akademiledamoten och poeten Katarina Frostenson, anklagas för sexövergrepp och trakasserier. Nästan ett halvår senare får nu krisen sin upplösning i och med att två kvinnor försvinner ur Akademien, medan de manliga ledamöter som i många år skyddade Arnault är kvar.

”Det är ett dystert faktum att efter DN:s avslöjande i höstas, där Jean-Claude Arnault av 18 kvinnor anklagades för sexuella trakasserier och övergrepp, så är det två kvinnor man har velat rösta bort i Akademien – Arnaults hustru, Katarina Frostenson, och ständiga sekreteraren, Sara Danius”, skriver Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius.

Krisen blev akut i fredags när tre tunga ledamöter – Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren – hoppade av. Detta för att de är på den förlorande sidan i en intern omröstning  om Katarina Frostensons framtid i Akademien. De vill att hon ska uteslutas, men majoriteten röstar för att hon ska få stanna kvar. Det råder också oenighet om hur detta beslut ska kommuniceras i ett pressmeddelande.

Tre ledamöter avgick

De tre författarna anklagar i separata uttalanden Akademien för att fatta beslut som de ”varken tror på eller kan försvara”, för att ”sätta vänskap och andra ovidkommande hänsyn före integriteten” och för ”svek mot dess grundare och höge beskyddare”.

”Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet. ’I’m leaving the table, I’m out of the game’”, meddelar Klas Östergren.

Klas Östergren, författare. Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER / NOK

Avhoppet vållar stort rabalder. Akademiledamöter från olika sidor i striden pucklar på varandra i medierna med ömsesidiga beskyllningar i mycket skarpa ordalag.

Men turbulensen i Svenska Akademien börjar redan den 21 november förra året med ett reportage av Dagens Nyheters Matilda Gustavsson. I artikeln vittnar 18 kvinnor, ofta mycket ingående och detaljerat, om hur Kulturprofilen utsatt dem för sextrakasserier och övergrepp. I DN och andra medier framgår att hans agerande har pågått i många år, redan 1997 uppmärksammade Expressen detta i stora artiklar.

Pengarna till Arnault stoppas

Den 23 november, två dagar efter avslöjandet, avbryter Akademien allt ekonomiskt stöd till Jean-Claude Arnaults kulturklubb Forum i Stockholm och allt annat samarbete med honom. Han får inte heller fortsätta att disponera Akademiens lägenhet i Paris, där en del av de påstådda trakasserierna ska ha ägt rum.

Akademien ger advokatbyrån Hammarskiöld & Co i uppdrag att utreda Akademiens band till Arnault och hans Forum. Advokatbyrån ska också utreda om han påverkat Akademiens utdelande av stipendier och priser.

I december kommer avslöjandena tätt. DN skriver att akademiledamöterna Horace Engdahl och Per Wästberg har föreslagit att Arnault ska få statlig konstnärslön. Flera källor uppger att Arnault har avslöjat Nobelpristagare i litteratur i förtid. 

– Den jäveln, kommenterar Peter Englund.

Danius fick ”skamligt förslag”

Sara Danius säger till SvD att hon fått ”ett skamligt förslag” av Arnault. Minst åtta kvinnor polisanmäler denne och en förundersökning inleds. 

Den 8 mars säger Arnaults advokat, Björn Hurtig, till DN att hans klient tillbakavisar alla anklagelser och att mannens ”liv har slagits i spillror”. Den 14 mars lägger åklagaren ned större delen av förundersökningen. Utredningen fortsätter av minst en av de åtta anmälningarna.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius lämnar Akademien, uppger hon själv för journalisterna utanför Börshuset i Gamla stan efter Svenska Akademiens sammanträde på torsdagen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Advokatbyrån Hammarskiöld & Co slår bland annat fast att Svenska Akademien har brutit mot sina egna jävsregler eftersom den gett ekonomiskt stöd till klubben Forum, som Katarina Frostenson äger tillsammans med sin make. Advokatbyrån uppmanar Akademien att polisanmäla Arnault – och denna uppmaning fördjupar sprickan bland ledamöterna som redan tidigare är svårt splittrade. 

Akademien beslutar att inte polisanmäla och att inte heller utesluta Katarina Frostenson. Detta beslut får den tidigare stormen att övergå i full orkan när de tre tunga ledamöterna hoppar av fredagen den 6 april. 

Arnault röjde sju Nobelpristagare

Nya detaljer framkommer. DN avslöjar att Arnault, enligt advokatutredningen, vid hela sju tillfällen i förväg har röjt namnen på Nobelpristagarna i litteratur. Det ska ha skett med Wislawa Szymborska (1996), Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005), Jean-Marie Gustave Le Clézio (2008), Patrick Modiano (2014), Svetlana Aleksijevitj (2015) och Bob Dylan (2016).

Advokat Björn Hurtig säger att Arnault är utsatt för en ”häxprocess”.

Bråket trappas upp på tisdagen när Horace Engdahl, nära vän till Arnault, går till kraftigt angrepp mot Sara Danius och de tre avhopparna. 

”När man mäter vidden av den splittring som nu är ett faktum i Akademien, kan man inte komma till någon annan slutsats än att Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”, skriver Engdahl på Expressens kultursida.

 

LÄS MER: ”Jag förfäras över råheten i Akademiens maktkamp” – Horace Engdahl 

 

Om Englund, Espmark och Östergren, som lämnar Akademien, skriver han i samma text:

”Det handlar om en klick dåliga förlorare, som dessutom inte på allvar vill släppa taget om sina kära akademifåtöljer. Hela uppträdet är en fars.”

Kjell Espmark kontrar omedelbart i Aftonbladet och säger att texten är ”det skändligaste” han sett.

– Det finns ingen heder kvar i kroppen på den mannen, säger han om Engdahl.

Witt-Brattström: Horace berättade

Författaren och professorn Ebba Witt-Brattström säger samtidigt till SVT att hennes exmake, Horace Engdahl, avslöjade litteraturpristagarna för henne under alla år de var gifta. 

– Men han kunde lita på mig. Jag kan bara tala utifrån min erfarenhet av sexton år som ledamotsledsagare som det heter, och min uppfattning är att det var många fler av oss som visste. Men vi läckte inte, säger Witt-Brattström som är en av dem som flitigast kommenterat krisen i Akademien sedan den bröt ut i höstas.

På tisdagen blir det känt att en privatperson har polisanmält händelserna kring Svenska Akademien. Ekobrottsmyndigheten handlägger ärendet, men lägger snabbt det.

Kung Carl Gustaf kommer in i bilden redan söndagen den 8 april. Som Akademiens ”beskyddare” vill han informera sig om läget. Han möter ständiga sekreteraren Sara Danius.

På tisdagen har han ett nytt möte, denna gång med Akademiens direktör Anders Olsson. På onsdagen säger kungen att han överväger att ingripa, bland annat genom att ändra stadgarna.

– Det är min bestämda uppfattning att Monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde. Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde, säger kungen på hovets hemsida.

 

LÄS MER: Kungen överväger att agera mot Svenska Akademien 

 

Samma dag ger sig Nobelstiftelsen in i diskussionen. Den har noterat att bråket har fått stor internationell uppmärksamhet och är därför allvarligt oroad för hur det ska påverka Nobelprisets anseende.

"Det är oundvikligt att en svår kris hos en prisutdelande institution också skadar Nobelprisets anseende. Vi kan konstatera att förtroendet för Svenska Akademien har tagit stor skada", skriver Nobelstiftelsen i ett uttalande.

De Aderton blir elva

På torsdagskvällen kulminerar krisen på ett dramatiskt möte i Börshuset i Gamla stan i Stockholm. De båda kontrahenterna Frostenson och Danius gör sorti och därmed finns i praktiken bara elva kvar av De Aderton ledamöterna. 

Eftersom det enligt stadgarna krävs tolv ledamöter för att kunna välja in nya hoppas den kvarvarande skaran nu på att kungen ska hjälpa dem ur knipan genom att ändra stadgarna, så att Svenska Akademien kan överleva. Och hovet meddelar att ”arbetet pågår” med att ändra stadgarna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!