Drottning Silvia ställer in – tar inte emot pris

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Drottning Silvia stälelr in och kommer inte att ta emot ett pris som delas ut av organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers, som har kopplingar till abortmotstånd.
Foto: Pontus Lundahl / TT

Drottning Silvia skulle på onsdag ha tagit emot ett pris av organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers på Uppsala universitet.

Organisationen har tidigare gett pris till abortmotståndare - och nu väljer både drottningen och universitetet att inte medverka.

– Anledningen är att det har varit diskussioner kring organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers och det har tagit fokus från den viktiga huvudfrågan om trafficking som drottningen och stiftelsen Childhood har arbetat med i många år, säger hovets presschef Margareta Thorgren.

Drottning Silvia skulle på onsdag ha deltagit i ett seminarium om mänskliga rättigheter och trafficking och tagit emot ett pris vid Uppsala universitet.

Bakom arrangemanget och prisutdelningen står juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers som har kopplingar till anti-abortorganisationer, skriver studenttidningen Ergo.

Uppsala universitet har beslutat att inte medverka under arrangemanget som hålls på måndagen och på söndagskvällen kom beskedet från hovet om att även drottning Silvia väljer att avstå.

– Drottningen ställer sig bakom Uppsala universitets beslut att inte medverka i seminariet om trafficking. Drottningen kommer inte heller att ta emot priset Scandinavian Human Dignity Award 2014, som skulle ha delats ut under konferensen, säger hovets presschef Margareta Thorgren.

"Har tagit fokus från huvudfrågan"

Enligt henne har fokus flyttats från huvudfrågan om trafficking.

– Anledningen är att det har varit diskussioner kring organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers och det har tagit fokus från den viktiga huvudfrågan om trafficking som drottningen och stiftelsen Childhood har arbetat med i många år, säger Margareta Thorgren.

På seminariet skulle uppsalaforskare från den juridiska fakulteten och centrum för Rysslandsstudier, som forskar om ämnet trafficking delta.  Enligt Pernilla Björk, kommunikationsdirektör på Uppsala universitet, har forskarna känt sig obekväma kring situationen.

– Det finns för många frågetecken kring arrangemanget och organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers som står bakom initiativet. Syftet med vårt deltagande i konferensen var att sätta fokus på den viktiga frågan om trafficking och människohandel. Ett ämne som flera forskargrupper studerar och kan bidra med sin kunskap kring. Nu har fokus blivit ett helt annat och skymmer huvudfrågan, under de omständigheterna har vi kommit fram till att det inte längre är meningsfullt att delta i konferensen, säger professor Anna Singer som skulle ha inlett dagen.

Skånberg: "Priset är inte kontroversiellt"

Studenttidningen Ergo skriver att Scandinavian Human Rights Lawyers tidigare har gett priset till abortkritiker som italienska europaparlamentariken Luca Volontè, och Roger Kiska i egenskap av företrädare för Alliance Defending Freedom, som är en så kallad pro-lifeorganisation.

Riksdagsmannen Tuve Skånberg, KD, sitter med i den kommitté som jobbat fram tänkbara pristagare.

Han menar att de tidigare pristagarna fick priset i en annan kontext, bland annat för deras jobb med mänskliga rättigheter.

Han hävdar att tidskriften Ottar, som nyligen granskat det svenska abortmotståndet, kan ha skrämt i väg drottningen.

– Och i och med att Ottar har valt den vinklingen de har valt så är det inte så konstigt att drottningen drar sig undan. De ska ju, enligt Torekov-överenskommelsen, hålla sig undan politiska utspel eller undvika saker som kan uppfattas som kontroversiella, säger han.

Enligt honom bör dock inte priset ses som kontroversiellt.

– Nej, det är ju inte kopplat till abortfrågor.

Hovets pressmeddelande - ord för ord

"Drottningen ställer in sin medverkan i seminariet om trafficking och människohandel som var planerat den 15 oktober och följer därmed Uppsala universitets och Uppsala FN-förenings beslut att ej medverka.

Drottningen avstår även mottagandet av priset Scandinavian Human Dignity Award 2014, som skulle delats ut under konferensen. Utmärkelsen är instiftat av organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers.

Drottningen välkomnar universitetets beslut att arrangera en ny konferens i egen regi under våren 2015 i det viktiga ämnet mot trafficking och människohandel, som World Childhood Foundation och Drottningen arbetat med i många år."

Källa: kungahuset.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.