Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Drottning Silvia har blivit farmor

Drottning Silvia har blivit farmor för första gången. Hon fick ta emot beskedet på plats i New York där hon ska tala i FN-byggnaden. Foto:
Drottning Silvia. Foto: Ivan Da Silva / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Drottning Silvias lycka: "Jag går på moln".

Drottning Silvia har blivit farmor för första gången.

Den glada nyheten kom som en överraskning när drottningen satt framför publik i FN-huset i New York.

– Om jag hade vetat att det skulle ske i dag så hade jag inte rest, säger hon.

Klockan 18:25 på tisdagen födde prinsessan Sofia en son och Sverige fick en ny prins. Barnets farmor, drottning Silvia, befann sig i FN-byggnaden i New York när hon fick beskedet om födseln under ett framträdande.

– Det var någon som försökte berätta för mig med sina handrörelser att nu är det på gång, säger drottningen till Expressen.

– Jag satt ju här i ett viktigt möte. Det var lite svårt att kommunicera, men jag förstod att något var på gång, säger hon om när hon fick beskedet om Sveriges nye prins.

Drottningen är i New York för att delta vid två olika evenemang som handlar om barn och drogprovention och ska enligt den ursprunliga planen landa i Sverige först på fredag morgon men detta kan komma att ändras.

– Jag får åka så fort jag kan, säger drottningen.

"Det är otroligt"

Under tisdagskvällen höll prins Carl Philip en presskonferens. Där berättade han bland annat att de meddelat sina anhöriga nästintill samtidigt.

Carl Philip säger på presskonferensen att ingen familjemedlem ännu haft möjlighet att träffa den nya lilla prinsen.

– Nej, inte än. De flesta har andra saker som de gör i dag. Men så blir det ibland, säger Carl Philip.

Familjemedlemmarna ska ha fått beskedet nästan samtidigt.

– Det är otroligt, jag är så glad verkligen, jag går på moln, säger drottningen om sina känslor.

Den nyfödda prinsen väger 3595 gram och är 49 centimeter lång. Förlossningen skedde på Danderyds sjukhus och både barn och mamma mår bra.

Carl Philip och Sofias son blir drottning Silvias femte barnbarn men det är hennes första som farmor och kungens första som farfar.

– Att vara farmor för första gången det är väldigt speciellt, att bli farfar låter så mycket äldre än att bli morfar men nu är vi det, säger hon.

Det evenemang som drottningen talade vid är anordnat av United Nations Office on Drugs and Crime. UNDOC startade år 1997 med syfte att hantera frågor som rör bland annat kontroll av illegala droger och brottsprevention. Hon ska också besöka en skola för att få information om ett anti-drogprogram som heter Shattering the Myths.

Vad är drottningens råd till föräldrar om att prata med sina barn om narkotika?

– Att lyssna till dem och vara närvarande. Inte låta dem inte gå vind för våg utan stödja. Barnen vill ha hjälp och att man lyssnar till dem, säger drottningen.