Foto: Pelle T NilssonFoto: Pelle T Nilsson
 Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Pelle T NilssonFoto: Pelle T Nilsson
 Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Pelle T NilssonFoto: Pelle T Nilsson
 Foto: Pelle T Nilsson

Drottning Silvia bryter tystnaden om olyckan

Publicerad

Drottning Silvia bryter nu för första gången tystnaden om sin olycka för Expressen:

- Det måste ha varit en isfläck och det var rejält brant. Jag kunde inte göra något.

Hon berättar också om operationen hon genomgick direkt efteråt.

- Jag har sju skruvar och en stålplatta inopererad.

Drottning Silvia har i dag gjort ett av sina första offentliga uppdrag utanför Stockholms slott sedan sin svåra skidolycka i Klosters för över en månad sedan. Hon ramlade då så pass illa i skidbacken att hon fick föras akut till sjukhus i Davos.

Expressen träffade på eftermiddagen drottning Silvia på det årliga Silviahemmets stora inspirationsdag på Hilton Slussen och då valde hon att för första gången berätta om olyckan:

- Jag och kungen och familjen var ute och åkte skidor. Det var dålig sikt och jag måste ha kommit på en isfläck. Det var dessutom väldigt brant.

- Jag ramlade på armen och axeln och bröt den på tre punkter. Tre sprickor.

Expressen har tidigare rapporterat om drottningens olycka och att skadan var så pass svår att Silvia blev nedsövd på sjukhuset och akutopererad. Drottningen bekräftar nu Expressens uppgifter om att hon fick titanskruvar inopererade i sin högra axel:

- Det är opererat nu i Davos. Sju skruvar och en stålplatta. Det är väldigt fint gjort. Man kan inte se något av det.

Hur mår drottningen i dag?

- Nu mår jag bra, men nu börjar det jobbiga.

Vad?

- All sjukgymnastik och allt det där.

För drottning Silvia är Silviahemmets inspirationsdag en av de viktigaste åtaganden under året och på plats poängterade hon hur "oerhört viktigt arbete" alla gör som arbetar med vård av demenssjuka:

- Alla här gör ett fantastiskt jobb. Det är så viktigt att uppmärksamma detta och belysa för att visa alla anhöriga och de som är sjuka.

Drottningen grundade Silviahemmet, vårdar demenssjuka, redan 1996, och det har sedan dess blivit en förebild för andra vårdhem över hela världen. Silviahemmet kom att bli en oas för bland annat drottningens mor Alice Sommerlath som led av åldersdemens.

- Som anhörig är det värsta att inte veta vad som har hänt. Man känner på sig att något är fel. Med min mamma kunde hon inte sätta ord på det. Vi som anhöriga visste inget och det var jobbigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag