Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottning Silvia bryter tystnaden om olyckan

Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Pelle T Nilsson

Drottning Silvia bryter nu för första gången tystnaden om sin olycka för Expressen:

- Det måste ha varit en isfläck och det var rejält brant. Jag kunde inte göra något.

Hon berättar också om operationen hon genomgick direkt efteråt.

- Jag har sju skruvar och en stålplatta inopererad.

Drottning Silvia har i dag gjort ett av sina första offentliga uppdrag utanför Stockholms slott sedan sin svåra skidolycka i Klosters för över en månad sedan. Hon ramlade då så pass illa i skidbacken att hon fick föras akut till sjukhus i Davos.

Expressen träffade på eftermiddagen drottning Silvia på det årliga Silviahemmets stora inspirationsdag på Hilton Slussen och då valde hon att för första gången berätta om olyckan:

- Jag och kungen och familjen var ute och åkte skidor. Det var dålig sikt och jag måste ha kommit på en isfläck. Det var dessutom väldigt brant.

- Jag ramlade på armen och axeln och bröt den på tre punkter. Tre sprickor.

Expressen har tidigare rapporterat om drottningens olycka och att skadan var så pass svår att Silvia blev nedsövd på sjukhuset och akutopererad. Drottningen bekräftar nu Expressens uppgifter om att hon fick titanskruvar inopererade i sin högra axel:

- Det är opererat nu i Davos. Sju skruvar och en stålplatta. Det är väldigt fint gjort. Man kan inte se något av det.

Hur mår drottningen i dag?

- Nu mår jag bra, men nu börjar det jobbiga.

Vad?

- All sjukgymnastik och allt det där.

För drottning Silvia är Silviahemmets inspirationsdag en av de viktigaste åtaganden under året och på plats poängterade hon hur "oerhört viktigt arbete" alla gör som arbetar med vård av demenssjuka:

- Alla här gör ett fantastiskt jobb. Det är så viktigt att uppmärksamma detta och belysa för att visa alla anhöriga och de som är sjuka.

Drottningen grundade Silviahemmet, vårdar demenssjuka, redan 1996, och det har sedan dess blivit en förebild för andra vårdhem över hela världen. Silviahemmet kom att bli en oas för bland annat drottningens mor Alice Sommerlath som led av åldersdemens.

- Som anhörig är det värsta att inte veta vad som har hänt. Man känner på sig att något är fel. Med min mamma kunde hon inte sätta ord på det. Vi som anhöriga visste inget och det var jobbigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.