Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottning Silvia anmäler flera tidningar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Drottning Silvia anmälde genom sitt ombud, riksmarskalk Svante Lindqvist, Expressen till Allmänhetens Pressombudsman (PO) för att, bland annat genom nedanstående publicering, ha rapporterat om att drottning Silvia PO-anmält Expressen.
Drottning Silvias ombud hänvisade till "den regel inom det pressetiska systemet som säger att en tidning inte ska publicera uppgifter om att anmälan skett eller om anmälans innehåll".
Expressen menade att en anmälan från drottning Silvia hade ett sådant nyhetsvärde och allmänintresse att denna praxis inte gällde för just denna anmälan.
Allmänhetens Pressombudman hänsköt ärendet till Pressens Opinionsnämnd och i ett beslut daterat 2013 10 15 klandrades Expressen för att ha brutit mot god publicistisk sed (exp nr 48/2013).

Klandret i sin helhet finns här.

Drottning Silvia anmälde flera tidningar, bland annat Expressen, som  publicerat satirbilden "Kungamiddagen - om detta må vi berätta!" till  Allmänhetens pressombudsman – men PO avskrev anmälan.

Nu har Silvia överklagat ärendet till Pressens opinionsnämnd.

– Vi vill avvakta beslut i ärendet från pressens opinionsnämnd.  Utöver det har vi ingen kommentar, säger Annika Sönnerberg, biträdande  informationschef vid hovet.


På onsdagen blev det känt att drottning Silvia anmält fyra tidningar som publicerat det kontroversiella fotomontaget.

Satirbilden, som gjorts av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin, visar hur kungen och hans vänner, samlade runt ett bord, äter pizza från Camilla Henemarks nakna kropp. På golvet försöker drottning Silvia skrubba bort ett hakkors.

Silvia anmälde saken till Allmänhetens pressombudsman, Ola Sigvardsson, dit personer som känner sig illa behandlade i pressen kan vända sig.

PO valde dock att avskriva ärendet.

I beslutet skriver PO:

"Drottningen är en av Sveriges mest kända och offentliga personer. I den rollen får hon acceptera bedömningar och kommentarer av hennes verksamhet som även är starkt negativa. Till det kommer att Drottningen har en position är hon alltid har möjlighet att i offentligheten försvara sig mot nedsättande eller i hennes ögon felaktiga påståenden."

När Expressen.se på onsdagen når Ola Sigvardsson säger han:

– Jag kommenterar inte anmälningar.

– De är konfidentiella fram till dess att Pressens opinionsnämnd fattat ett beslut. Skälet till detta är att den som anser sig ha blivit illa behandlad av en tidning inte ska få en fortsatt dålig behandling av tidningen under utredningens gång.

Efter att PO avskrivit ärendet valde drottning Silvia att överklaga till Pressens opinionsnämnd, PON, som nu ska avgöra saken.

Riksmarskalken Svante Lindqvist skriver i överklagan:

"Publiceringen innebär att H.M. Drottningen utsatts för en synnerligen allvarlig och oförsvarlig publicitetsskada. Skadan förstärks av det faktum att H.M. Drottningen är gemål till Sveriges statsöverhuvud och således har att företräda nationen utomlands."

– Vi vill avvakta beslut i ärendet från Pressens opinionsnämnd. Utöver det har vi ingen kommentar, säger Annika Sönnerberg, biträdande informationschef vid hovet på onsdagen.

Expressen publicerar

Expressens chefredaktör, Thomas Mattsson, väljer att på onsdagen publicera anmälan.

Mattsson förklarar på bloggen att det är mycket ovanligt att medier offentliggör att det har skett en anmälan, men att det finns undantag. Bland annat gjorde Expressen ett undantag när Jan Guillou PO-anmälde tidningen för att ha avslöjat att Guillou tagit emot pengar av KGB:

"Nu väljer jag att göra ett undantag till. Jag tycker diskussionen om fotomontaget är relevant att föra i offentligheten eftersom det handlar om drottningen och flera andra kända personer som förekommer på det montage som en etablerad fotograf och konstnär låtit göra.", skriver Mattsson på bloggen.

Inte första gången

Det är inte första gången som en kunglighet anmäler tidningar till PO. Förra året PO-anmälde prins Daniel och prinsessan Victoria veckotidningarna Se & Hör respektive Hänt Extra.

– I prins Daniels fall handlade det om att ena tidningen spekulerade i att prins Daniel skulle ha dålig hälsa, att hans njursjukdom skulle ha kommit tillbaka. I det andra att en av veckotidningarna spekulerade i att Victoria var nära att få ett missfall under graviditeten. Båda tidningarna fälldes av Pressens opinionsnämnd, säger Sigvardsson.

"Tåla mer"

Alla anmälningar som kommer in behandlas enligt samma procedur, enligt PO. Men det betyder inte att alla anmälare behandlas lika:

– Människor i offentlighetens ljus får tåla olika mycket publicitet. En kunglighet får tåla en större uppmärksamhet, och en hårdare bevakning, än vad en privatperson får göra. På så sätt behandlar vi inte alla lika, vilket kanske kan låta lite märkligt. Men det beror på att människor har olika ställning i offentligheten.

Tidskriften Tiden var först med att publicera satirbilden.

Daniel Suhonen, Tidens dåvarande chefredaktör, försvarar i dag publiceringen.

– Det är intressant att hovet som maktfaktor i samhället gör en markering mot politisk satir, säger Suhonen.

– Jag säger inte att det är fel att anmäla, men att hovet ska vara tåligare, eftersom de är en del av statsskicket.

"Sårande"

När bilden publicerades i oktober förra året reagerade kungahuset med ett officiell uttalande:

"Med anledning av den bild av ett fotomontage som tidskriften Tiden har offentliggjort vill riksmarskalken, efter samråd med hovauditören, göra följande uttalande: Ingen skall behöva tåla vad som helst. Detta gäller även Kungen och Drottningen. Bilden är kränkande, sårande och illvillig."

Kommentaren var underskriven av riksmarskalken Svante Lindqvist.

Thomas Mattssons blogg  kan du läsa anmälan i sin helhet.

Allmänhetens Pressombudsman

Allmänhetens Pressombudsman övervakar pressetiska frågor. Ombudsmannen behandlar anmälningar och kan efter utredning överlämna ett ärende till Pressens Opinionsnämnd, PON. Nämnden kan sedan besluta att officiellt klandra en publicering.

Om PO avskriver ärendet kan det överklagas till PON. Nämnden granskar då ärendet och väljer om publiceringen ska frias eller fällas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.