Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottning och kung av EU-bidrag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Här är kungen av EU-bidrag.

Prins Charles.

I Sverige finns en EU-bidragsdrottning  Birgitta Johansson-Hedberg.

Bidragsdrottning - Birgitta Johansson-Hedberg.
Foto: MARKUS
Bidragskung - Prins Charles.
Foto: RICKETT MARTIN

Den brittiska kungafamiljens stora jordbruksarealer synliggör jordbruksstödets grundstenar: störst får mest. Kungafamiljen får så mycket att prinsen till och med har fått ett syndrom uppkallat efter sig: Prince Charles Syndromet. Bland storjordbrukande företag i Sverige dyker friherre Thure-Gabriel Gyllenkrok upp som tvåa på arealstödslistan. 5 199 112 kronor kan han kvittera ut som stöd för sina bondemödor på godset Björnstorp i Skåne 2003. Friherren har även en förmögenhet på drygt 34 miljoner.

Ohotad Sverigeetta

 Ohotad Sverigeetta i bidragsligan är dock växtförädlingsföretaget Svalöf Weibull AB i Svalöv, också Skåne. Och där dyker en otippad EU-vinnare upp. Svalöf Weibull AB ägs till 60 procent av bondekooperativet Lantmännen, vars tillträdande vd är ingen mindre än Birgitta Johansson-Hedberg, tidigare vd för Föreningssparbanken och en av Sveriges mest kända näringslivskvinnor. Hon kan belåtet titta på när Svalöf Weibull AB inkasserar 8 604 913 kronor i arealbidrag enbart för år 2003.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.