Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottning Elizabeths grattishälsning till Kim Jong-Un

Drottning Elizabeth skickade en hälsning till Kim Jong-Un på Nordkoreas nationaldag.
Foto: TIM ROOKE/ SHUTTERSTOCK
Kim Jong-Un firade med en militärparad.
Foto: KCNA / EPA / TT

Drottning Elizabeth gratulerar Nordkorea på nationaldagen.

En dag som firas till minne av inrättandet av diktaturen och dynastin Kim.

Drottningen är ensam i västvärlden om att ha skickat en hälsning på diktaturens 73-årsdag.

Drottning Elizabeth skickade en gratulationshälsning till Kim Jong-Un på Nordkoreas nationaldag, då diktaturen firade sin 73-årsdag. Nyheten meddelades av den statliga nyhetsbyrån KCNA – något som fick många att tro att det hela var påhittat.

Men nu bekräftar det brittiska hovet att gratulationerna, som skickades den 7 september, två dagar innan nationaldagen, verkligen kom från drottningen. 

– Nordkorea brukar gratulera vår drottning på födelsedagen, men jag kan inte hitta några spår efter några meddelanden från henne eller oss till dem förrän nu, så det här är spännande, säger Nordkoreaexperten Aidan Foster-Carter till The Daily Beast. KCNA publicerade gratulationen tillsammans med flera andra – men drottningens var den enda som kom från ett västland.

Kort och formell hälsning

Drottningens gratulationshälsning var kort och formell. Hon nämnde inte den nordkoreanska diktatorn vid namn, men nationaldagen är en dag till minne av att diktatorsdynastin etablerades. 

”När folket i den Demokratiska folkrepubliken Korea firar sin nationaldag skickar jag mina lyckönskningar inför framtiden”, stod det i hälsningen.

Många ha varit kritiska, men Bruce Bennett, Nordkoreaexpert vid Rand Corporation, berömmer drottningen för tilltaget och säger att han tror att det är rätt väg att gå.

– Jag tycker att Sydkorea, USA och andra allierade borde berätta för folket i Nordkorea att vi inte hatar dem. Tvärtemot vad de alltid får höra från regimen, så är vi inte deras fiender och vi hoppas verkligen att de kan få ett bättre liv, säger han.

Nordkorea firade nationaldagen med en militärparad – en ovanligt avskalad sådan – där diktatorns uppenbara viktnedgång var det som fick mest uppmärksamhet. Därefter har de också testskjutit en ny typ av kryssningsmissil.

Kim Jong-Un: Utvecklar nya vapen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.