Drottning Elizabeth, 95, vägrar krönas till årets senior

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Gammal är äldst. Drottning Elizabeth, 95, fick sista ordet i frågan om vem som är årets senior.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Drottning Elizabeth, 95, ville inte låta sig krönas som årets senior.

Hon menar att hon inte når upp till ålderkravet.

”Är av åsikten att man bara är så gammal som man känner sig”, skriver drottningen i ett brev som flera brittiska medier publicerat.

På tisdagen hölls prisutdelningen för ”Årets senior” som delas ut av den brittiska tidskriften ”The Oldie”. Priser, som har delats ut i nästan 30 år, går till den som gjort särskilda insatser för det offentliga livet. 

I år hade ribban lagts särskilt högt och ”The Oldie” ville dela ut priset till drottning Elizabeth, 95. I tidsskriftens novemberupplaga redovisas brevväxlingen mellan Gyles Brandreth, ordförande för priset, och drottningens biträdande privata sekreterare Tom Laing-Baker.

Brevet skickades först till ordinarie sekreterare Edward Young där Brandreth formulerade en stilla undran om inte drottningen vore intresserad av att ta emot priset.

Drottningens fyndiga undanflykt

Men drottningen ville inte låta sig krönas till årets senior.

”Hennes majestät är av den åsikten att man bara är så gammal som man känner sig. Av den anledningen tror drottningen inte att hon når upp till de relevanta kriterierna för att kunna ta emot priset, och hoppas att ni ska finna en värdig mottagare”, svarade Laing-Baker i ett brev som flera brittiska medier publicerat.

De prisades som årets senior

Tidigare mottagare av priset har varit allt från Oscarvinnare till Nobelprismottagare, men också personer inom äldrevården och pensionerade idrottare. 

Årets pris gick till Delia Smith, Bob Harris, Barry Humphries, Margaret Seaman, Roger McGough, Saroj Datta, Mridul Kumar Datta and Geoff Hurst. 

Prisutdelningen bevittnades av drottningens svärdotter Camilla, 74, hertiginna av Cornwall.

Drottningens hemliga relationer med presidenterna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.