Här, på fängelset i Beersheba sitter svenskarna fängslade. Mattias Gardell och Dror Feiler sitter avskilda från de andra fångarna.
Här, på fängelset i Beersheba sitter svenskarna fängslade. Mattias Gardell och Dror Feiler sitter avskilda från de andra fångarna.

Dror Feiler och Mattias Gardell isolerade

Publicerad
Uppdaterad
TEL AVIV/STOCKHOLM. Dror Feiler har jack i ansiktet efter att ha blivit sparkad i huvudet.
Nu sitter han och Mattias Gardell avskilda från de andra fångarna i fängelset i Beersheba och har inte fått träffa sina advokater.
- UD har sagt att min far sitter i isolering, säger Dror Feilers son Tigran Feiler.
Mehmet Kaplan och Victoria Strand, som landade på Arlanda i går, blev vittnen till hur Dror Feiler misshandlades av soldater ombord på skeppet.

Sparkade honom i huvudet

- När han inte ville lämna ifrån sig passet tryckte de ner honom och satte sig på honom. Han fick blessyrer i ansiktet och huvudet, säger Mehmet Kaplan.
- De sparkade honom i huvudet, säger Victoria Strand som är orolig för Feilers hälsa.
I går kväll satt sju svenskar kvar i Elafängelset i Beersheba - men Dror Feiler och Mattias Gardell har inte fått tala med sina advokater.
De sitter isolerade i en annan del av fängelset.
- Jag vet inte om det handlar om isoleringscell, men de hålls separerade från de andra fångarna. Därför kunde jag inte träffa dem, säger advokaten Neri Ramati som träffade de övriga fem svenskarna i går.
- Jag vet inte varför de hålls isolerade utan kan bara spekulera. Fängelset drivs av israeliska säkerhetspolisen som förmodligen vill hålla ledarna som de förhör separerade från övriga fångar.

Har träffat alla

Personal från UD har träffat samtliga svenskar under gårdagen, även Mattias Gardell och Dror Feiler. Varken svenska eller israeliska UD lämnar några kommentarer.
Dror Feilers son Tigran Feiler har fått viss information.
- UD sa att Dror sitter i isolering. Advokaten sa att han och Mattias Gardell satt i en separat del av fängelset. Så jag vet inte om de sitter helt isolerade eller om de sitter tillsammans, säger han.
Amil Sarsour, Samed Ali och Henry Ascher hade enligt advokat Gaby Lasky i går kväll inte bestämt sig om de ska skriva på deporteringspappren. Överklagar de utvisningsbeslutet väntar en rättsprocess som kan ta veckor.
Kimberley Soto Aguayo och Edda Manga skrev under i går.
- Staten Israel tog hit dem med våld. Och nu vill man utvisa dem från den plats de inte ville komma till. Det är både olagligt och absurt, säger Gaby Lasky.

"Deporterats omedelbart"

I går uppgav Israel att alla 680 som tillfångatagits ska utvisas - även de som hotats med åtal för att ha attackerat israeliska soldater.
- Alla kvarhållna ska deporterats omedelbart, säger premiärminister Benjamin Netanyahus talesperson Nir Hefez enligt Reuters.
Samtidigt är en ny aktivistbåt på väg från Malta för att bryta blockaden av Gaza.
Ett skepp som Israel planerar att stoppa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag