Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Drönare stängde ner Bromma flygplats

En drönare i Stockholms luftrum tvingade Bromma flygplats att hålla stängt under en halvtimme på lördagsförmiddagen. Foto: Carl Sandin

En drönare i Stockholms luftrum tvingade Bromma flygplats att stänga ner all trafik under en halvtimme på lördagsförmiddagen.

Enligt Brommatornets operativa chef är de obemannade luftfarkosterna ett växande problem och det största hotet mot flygsäkerheten som finns just nu.

En av de som drabbades av förseningen på lördagsförmiddagen var komikern Magnus Betnér som twittrade "Du som flyger drönare över Bromma flygplats, vänligen lägg av med det! Jag ska hem och äta mjukglass med mitt födelsedagsbarn". Även Madeleine Sjöstedt, FP-politiker i Stockholms stad beklagade sig på Twitter: "Kan den Brommabo som leker med sin drönare genast sluta. Bromma flygplats står stilla".

Swedavia: "Ovanligt"

Det är ovanligt att drönare får flygverksamheten på flygplatsen att avstanna, men Swedavia ser allvarligt på händelsen.

– Det är klart att det blir problematiskt när vi tvingas stänga ner flygplatsen på det här sättet, säger Åsa Öhman, pressinformatör på Swedavia.

Brott mot luftfartslagen

Förarna till drönaren lokaliserades av polisen till Hagaparken i Solna, drygt fyra kilometer öster om flygplatsen.

– Anmälan om brott mot luftfartslagen kommer att upprättas, säger Towe Hägg, informatör på polisen i Stockholm.

För att flyga drönare krävs tillstånd från Transportstyrelsen men utöver det krävs även tillstånd för att flyga i kontrollzoner, alltså de områden som finns kring flygplatser för att skydda trafiken. Stockholms kontrollzon täcker mer eller mindre hela staden och därför är det inte tillåtet att flyga med drönare i centrala Stockholm.

– Vi kan inte garantera flygsäkerheten i vår kontrollzon om en drönare flyger runt där utan tillstånd och då har vi inget annat val än att stänga ner lufttrafiken, säger Anders Carlsson, operativchef för Brommatornet.

"Största hotet mot flygsäkerheten"

Det är tredje gången som Bromma flygplats stänger ner sin trafik på grund av drönare, senaste gången det inträffade var under påskhelgen. Enligt Anders Carlsson är drönare, eller obemannade luftfarkoster, ett växande problem för Luftfartsverket.

– Det är det största hotet mot flygsäkerheten just nu. Regelverket har helt enkelt inte hunnit med utvecklingen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!