Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Drönare orsakar stopp på Bromma flygplats

All trafik till och från Bromma flygplats stoppades under mer än en timme på torsdagen.

Anledningen var att en drönare fanns i luftrummet ovanför Karolinska universitetssjukhuset.

– Vi fick precis information om att drönaren är på marken igen och att vi har öppnat flygplatsen, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia klockan 13.15.

Trafikledningen på Bromma flygplats fick vid klockan 12 på torsdagen larm om att en drönare störde flygtrafiken ovanför Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Det har fått den effekten på flygtrafiken att vi inte har någon trafik i gång, sade Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

Polisen ledde arbetet med att identifiera och hitta drönaren. Strax efter klockan 13 uppgav Öhman att drönaren var på marken igen.

Enligt Stockholmspolisens länskommunikationscentral handlade det om ett företag som fotograferade Norra länken-bygget. En anmälan har upprättats och en förundersökning är inledd.

Cirkulerade i luften

Sex avgångar hade vid 13-tiden påverkats. Fyra plan stod då och väntade på landningsbanan, ett plan från Bryssel hade omdirigerats till Arlanda och ett plan hade cirkulerat i luften i väntan på landningstillstånd eller omdirigering.

– De fyra avgångarna blir försenade mot tidtabellen men i och med att det är så lite trafik mitt på dagen kommer vi relativt snabbt att vara ikapp, säger Åsa Öhman.

Hon har i nuläget inte information om något liknande inträffat i flygplatsens luftrum.

Användningen har ökat

Tidigare har SVT rapporterat att användandet av drönare ökar i landet. Sedan 2011 har cirka 700 drönare för kommersiell drift registrerats hos Trafikverket. Mindre drönare behöver inget tillstånd.

Samtidigt finns det knappt några regler kring hur själva flygandet ska gå till. Bara kring flygplatser måste drönarflyg anmälas till trafikledningen, annars är det fritt fram, uppger SVT.

Både Transportstyrelsen och Luftfartsverket vill att reglerna ska skärpas.

Hela Stockholm påverkades

Flygplatschef Peder Grunditz förklarar för TT att den så kallade kontrollzonen, som omfattar i princip hela Stockholm med omnejd från marken och uppåt, stängdes efter det att man vid 12-tiden fått veta att en "stor drönare" setts ovanför Karolinska sjukhuset.

Enligt Grunditz kräver all flygning med drönare i kontrollzoner tillstånd från flygledningen och det är brottsligt att flyga utan sådant tillstånd.