Irans hårda svar till USA efter drönarattacken

Två stora oljeanläggningar attackerade.
Amin Nasser är vd för oljegiganten Saudi Aramco, som nu ska ha utsatts för drönarattacker.
Foto: JON GAMBRELL / AP/ TT
Mohammed bin Salman.
Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT
Donald Trump.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP/ TT
Halva oljeproduktionen slogs ut i Saudiarabien.
Foto: AP/ TT
Irans president Hassan Rouhani
Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP TT NYHETSBYRÅN

Två av oljebolaget Saudi Aramcos anläggningar attackerades under lördagen och Jemenitiska Huthirebellerna tog på sig dådet.

USA hävdade att Iran ligger bakom attacken – något Teheran har avfärdat som ”värdelösa anklagelser”.

– Sådana anklagelser är meningslösa, inte begripliga och poänglösa, sa Abbas Mousavi, talesperson för Irans utrikesdepartement.

Iran har slagit tillbaka efter att USA beskyllt dem för att ligga bakom drönarattacken mot världens största oljebolag i Saudiarabien.

Abbas Mousavi, talesperson för Irans utrikesdepartement kallade USAs anklagelser ”värdelösa”.

– Sådana anklagelser är meningslösa, inte begripliga och poänglösa, sa Mousavi i ett uttalande enligt Reuters.

Attacken och anklagelserna

Vid 07-tiden på lördagsmorgonen, lokal tid, rapporterade en statligt ägd tv-kanal att en explosion och en brand ägt rum på en av Saudi Aramcos anläggningar i östra Saudiarabien.

Några timmar senare bekräftade landets inrikesministerium att drönarattacker hade orsakat bränder på två stora Saudi Aramco-anläggningar: en i Buqyaq nära Dammam och en på Khurais oljefält i östra Saudiarabien. 

Kort därefter uppgav Saudiarabien att bränderna vara under kontroll, men landet var fortsatt förtegna om vem som misstänktes ligga bakom attackerna.

Till slut tog de jemenitiska Huthirebellerna på sig dådet, rapporterade AFP. 

Trots detta menar USA att det var Iran som utförde angreppet. I ett inlägg på Twitter meddelar USA:s utrikesminister Michael Pompeo att Trumpadministrationen lägger skulden för lördagens attacker på Iran. 

”Iran har nu genomfört en aldrig tidigare skådad attack mot världens energiresurs. Det finns inga bevis för att attackerna utfördes från Jemen.” skriver Michael Pompeo på Twitter.

https://twitter.com/SecPompeo/status/1172963090746548225

Trump i samtal med bin Salman

President Donald Trump samtalade under lördagen med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, rapporterar The Hill.

Den amerikanska presidenten ska under telefonsamtalet fördömt attacken och erbjudit stöd till landets försvar. Likaså kronprins Mohammed bin Salman fördömde drönarangreppet under telefonsamtalet.

”Kungadömet är berett på och kapabelt att konfrontera och hantera dessa terrorristaggressioner”, sade kronprinsen enligt SPA.

Även Storbritanniens utrikesminister, med ansvar för Mellanöstern och Nordafrika, fördömde drönarattacken tidigare under lördagen i ett inlägg på Twitter.

”Fullkomligt oacceptabel attack mot anläggningarna i Saudiarabien i morse.” skrev Andrew Murrison bland annat i inlägget.

https://twitter.com/AWMurrison/status/1172893790027309056

Uppgift: oljeproduktionen halveras efter attacken

Saudi Aramco är ett av världens största bolag, och världens största oljebolag.

Enligt uppgifter till Wall Street Journal stänger Saudiarabien ner hälften av sin oljeproduktion efter drönarattacken mot Saudi Aramco:s anläggningar.

Det uppges innebära en total förlust på omkring fem miljoner fat om dagen, vilket motsvarar drygt fem procent av världens totala oljeproduktion.

Enligt källorna till Wall Street Journal överväger Saudiarabien även att minska sitt oljelager för att säkerställa att utbudet på världsmarknaden inte påverkas.

Saudi-ledd koalition hotar att slå tillbaks

En saudi-ledd koalitionsgrupp som strider mot huthirebellerna hotar att slå tillbaka mot drönarattacken, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Undersökning pågår för att utreda vilka parter som är ansvariga för planering och genomförande av dessa terroristattacker.” sade koalitions talesman Överste Turki al-Malki i ett uttalande.

Den Sunnimuslimska militärstyrkan kommer ta till nödvändiga åtgärder för att ”skydda nationella tillgångar, internationell energisäkerhet och säkerställa stabilitet i världsekonomin”.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.