Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Drömde” om körkort för somalier – petas

Inlägget som Ann-Katrin Löfwenhamn skrev på Facebook. Foto: Faksimil från Facebook

I början av veckan berättade lokalpolitikern Ann-Katrin Löfwenhamn, SD, i en intervju att hon hade drömt om somalier som fått gratis körkort.

Nu hoppar hon av sitt ledamotsuppdrag i fackförbundet Unionens regionstyrelse.

– Nu är det full fokus på politiken, säger Ann-Katrin Löfwenhamn.

Löfwenhamn bekräftar för Expressen att hon har avsagt sig sina förtroendeuppdrag i Unionen, men avböjer att ge några ytterligare kommentarer.

– Ja, jag kände att det var läge nu. Det var mitt val. Nu har jag klivit av och det är punkt slut. Nu är det full fokus på politiken, säger Ann-Katrin Löfwenhamn.

Det var efter en mejlkontakt med Unionen Dalarnas ordförande som hon lämnade ett skriftligt avsägande av sina förtroendeuppdrag inom Unionen, landets största fackförbund. Unionens regionchef i Dalarna, Jan Jansson, säger också att det var Löfwenhamns val, men tillägger att situationen var ohållbar.

– Vi tycker att det är ett bra beslut att lämna uppdraget i regionstyrelsen och övriga uppdrag utifrån att situationen har blivit ohållbar. Det är ett gränsland mellan de värderingar som Unionen står för och de som hon företräder i sina andra uppdrag. Det sammantagna läget har blivit från regionstyrelsen och arbetsutskottet att det är oförenligt att företräda Unionen för tillfället, säger Jan Jansson, Unionens regionchef i Dalarna.

Förutom ledamot i Unionen Dalarnas regionstyrelse så sitter Ann-Katrin Löfwenhamn även invald som ledamot i Borlänges kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.

Drömde om gratis körkort för invandrare

Hon har under den senaste tiden blivit ifrågasatt för en rad uttalanden. I april uppmärksammade tidningen Kollega att Ann-Katrin Löfwenhamn gillade tre sidor på Facebook som hade kopplingar och länkar till öppet nazistiska organisationer.

Tidigare i veckan kommenterade hon en artikel, även denna gång på sin Facebook-sida, med falska uppgifter om att ungdomar med utländsk bakgrund hade fått gratis körkort. När hon konfronterades av bloggen "Inte rasist men" och ombads förklara var hennes uppgifter kom ifrån så svarade hon bland annat att hon hade drömt om det natten innan.

Artikeln fick stor uppmärksamhet i sociala medier där många har reagerat på och ifrågasatt Löfwenhamns uttalanden. Sedan spridningen startade har hon själv inte uttalat sig i frågan.

Expressen har tidigare sökt Ann-Katrin Löfwenhamn för en kommentar. I ett sms skickat innan hon avgick från sina förtroendeuppdrag i Unionen svarar hon att hon inte är intresserad av att prata om händelsen, men lägger till att hon svarade väldigt ironiskt i intervjun med "Inte rasist men".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!