Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drogkartellernas farligaste bossar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Kartellverksamheten i Mexiko tog ordentlig fart efter att flera colombianska drogkarteller splittrats eller förlorat makt och inflytande.
I dag domineras USA:s droghandel av mexikanska knarkkarteller och i Mexiko pågår en väpnad konflikt mellan rivaliserande karteller och mexikanska myndigheter.
Kartellerna styrs oftast med järnhand av nyckelpersoner som satt skräck i omvärlden.
Här är några av historiens farligaste och mest hänsynslösa knarkbossar.
Källor: The Guardian, The Telegraph, Biography.com, AP, New York Times, Time.

1. En gång var han världens sjunde rikaste man

Pablo Escobar.
Foto: Wikimedia commons

Pablo Escobar

Land: Colombia

Kartell: Medell nkartellen (som Escobar var med och grundade)

Biografi: En av historiens mest kända och fruktade knarkbossar Pablo Escobobar skydde inga medel vilket hans motto "Plata y plomo", antyder. Mottot kan översättas som pengar (silver) eller kula (bly). När han började handla med kokain var konkurrensen liten, och det sägs att han kontrollerade en fyra femtedelar av världens kokainmarknad. 1989 listade den amerikanska affärstidskriften Forbes honom som den sjunde rikaste mannen i världen – med en rikedom som uppskattades till 25 miljarder amerikanska dollar. Bredvid den brottsliga banan gjorde Escobar en kort politisk karriär. Han hade vunnit folkets popularitet genom att ge stöd till ekonomiskt utsatta och valdes in i den colombianska kongressen.  Men bakgrunden till hans rikedomar hann ifatt och Escobar tvingades avgå. Pablo Escobar gjorde sig känd för att tysta alla som stod i hans väg. Tusentals personer, däribland poliser och rivaler, fick sätta livet till under hans framfart. Han har även länkats till mordet på den colombianska presidentkandidaten Luis Carlos Galan och har pekats ut som hjärnan bakom bombningen av flygplanet Avianca Flight 203 1989 – Pablo Escobar trodde att Colombias premiärminister var ombord.
Fall: Pablo Escobar flydde under många år från rättvisan genom mutor, mord och utpressning. 1993 jagades han av den colombianska polisen och försökte fly över hustak, men sköts till döds.


2. Kokainets gudmoder sköts ihjäl på gatan

Griselda Blanco.
Foto: Polisen i Orange county

Griselda Blanco

Land: USA/Colombia

Kartell: Medellínkartellen

Biografi: På engelska brukar hon kallas för "the godmoder of cocaine" och "black widow". Griselda Blanco kontrollerade inflödet av kokain i södra Florida under 70- och 80-talen. Pengarna flödade också ner i Blancos fickor, uppskattningsvis miljarder. Men Blancos kriminella karriär fick ett abrupt slut när hon dömdes för tre mord, varav ett på en tvåårig pojke. Dock tror man att hon är ansvarig för långt många fler mord än så. Dömd för morden och knarkhandeln spenderade hon två decennier bakom galler i USA. Därefter deporterades hon till Colombia och höll en låg profil under resten av sitt liv.
Fall: När Blanco lämnade en köttaffär i hemstaden Medellín, Colombia, en dag i september 2012, sköts hon till döds av förbipasserande på motorcykel.


3. "El Chapo" har flytt från fängelset två gånger

Joaquín
Foto: Wikimedia commons

Joaquín "El Chapo" Guzmán Loera

Land: Mexiko

Kartell: Sinaloakartellen

Biografi: Han har kallats den största knarkkungen genom tiderna av amerikanska narkotikapolisen, Drug Enforcement Administration (DEA). Joaquín Guzmán Loera har gått under smeknamn som "El Chapo" (ungefär "kortisen") och "The Last Godfather", som han brukar kallas på engelska. Som ledare över Sinalokartellen var han hjärnan bakom exporten av kokain, marijuana, heroin och metamfetamin till drygt 50 länder. Därmed slår han den ökända Pablo Escobar som även han ledde en enorm export under sina glansdagar. En annan likhet "El Chapo" har med Escobar är den Robin Hood-status han fick av vissa genom ett generöst sätt mot ekonomiskt utsatta. För andra är han känd som en kallblodig knarkkung med ett stort antal liv på sitt samvete. Mellan 2009 och 2011 var han med på Forbes lista över väldens mäktigaste personer.
Fall: "El Chapo" sitter nu i ett högsäkerhetsfängelse i Mexiko, men har lyckats fly två gånger. Han greps första gången 1993 men lyckades fly 2001. Därefter var han på flykt undan rättvisan i över ett decennium och greps först i februari 2014. Så sent som i juli förra året var det dags igen. Över sex månader senare, den 8 januari i år, greps han återigen på ett hotell i Mexiko.


4. Är hon den första kvinnan som styr en kartell?

Enedina Arellano Félix

Enedina Arellano Félix

Land: Mexiko

Kartell: Tijuana-kartellen

Biografi: Under 90-talet leddes Tijuana-kartellen, som exporterar kokain, marijuana, heroin och metamfetamin, av Enedina Arellano Félix bröder, själv kontrollerade hon kartellens pengatvätt. I dag har bröderna mött sitt öde eller hamnat bakom lås och bom, vilket väckt misstanken hos amerikanska och mexikanska myndigheter att Endeina, känd som "La jefa" (chefen), är kartellens främsta ledare. Dock menar myndigheterna att Enedina Arellano Félix inte är en lika sadistisk mördare som sina bröder. I en intervju i den amerikanska tidningen Time 2015 sa Mike Vigil, tidigare chef för amerikanska narkotikapolisens DEA:s internationella insatser, att hon i stället har fokus på att skapa allianser och tjäna pengar. Hon ska alltså vara den första kvinnan som styr över en hel kartell.
Fall: Fortfarande på fri fot.


5. Värvade desertörer från armén

Osiel Cárdenas Guillén.
Foto: Wikimedia commons

Osiel Cárdenas Guillén

Land: Mexiko

Kartell: Gulfkartellen

Biografi: Osiel Cárdenas Guillén gjorde entré i Gulfkartellen när han hjälpte den högt uppsatta ledaren Juan García Abrego. När Abrego greps 1996 uppstod stridigheter inom kartellen och Osiel såg till att få mer makt genom att mörda sin vän och konkurrent Salvador Gómez. Det gav honom öknamnet "El Mata Amigos" (vändödaren). Kriget om makten över narkotikahandeln trappades upp när Osiel värvade desertörer från den mexikanska militären som formade gruppen Los Zetas. Med denna armé bakom sig blev kartellen en av de mäktigaste i världen.
Fall: Osiel greps under en skottlossning med den mexikanska militären 2003. Därefter sattes han i fängelse. 2007 utlämnades han till USA och 2010 dömdes han till 25 års fängelse för pengatvätt, narkotikahandel och mord.


6. Dog under plastikoperation

Amado Carrillo Fuentes.
Foto: Wikimedia commons

Amado Carrillo Fuentes

Land: Mexiko

Kartell: Juárez-kartellen

Biografi: Amado Carrillo Fuentes kom att kallas "El Señor de Los Cielos", ungefär "kungen av himmelen", på grund av alla de flygplan han använde för att exportera droger. Samtidigt höll han sig gärna på resande fot med sitt privatflygplan – på flykt undan lagen styrde han kosan mot bland annat Kuba och Ryssland. Likt Osiel Cárdenas Guillén tog Amando Carrillo Fuentes makten i "sin" kartell genom ett kallblodigt mord på den dåvarande ledaren Rafael Aguilar Guajardo. Genom sitt drogimperium blev han en av de rikaste kriminella i historien och beräknas ha varit god för drygt 25 miljarder amerikanska dollar. DEA (amerikanska narkotikapolisen) har kallat honom "Mexikos mäktigaste narkotikahandlare".
Fall: Amando Carrillo Fuentes dödades av misstag 1997 när han genomgick plastikkirurgi för att drastisk förändra sitt utseende. Kirurgerna som utfört ingreppen påträffades senare i oljefat, torterade och döda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.