Travis ägare behandlade honom som en människa. Foto: Kathleen O'Rourke
Travis ägare behandlade honom som en människa.  Foto: Kathleen O'Rourke

Drogad schimpans attackerade kvinna

Publicerad
Schimpansen Travis attackerade en kvinna och slet av hennes händer, näsa, läppar och ögonlock i februari i år.
Nu visar blodprov att hans ägare hade gett honom den vanligt förekommande ångestdämpande medicinen Xanax innan attacken.
Offrets familj stämmer nu Travis ägare på över femtio miljoner dollar, skriver AP.
Schimpansen Travis, som gjort flera reklamroller, bodde tillsammans med sin ägare Sandra Herold i Ohio. Sandra och hennes dåvarande make adopterade Travis då han bara var tre dagar gammal efter att hans mamma dött. Travis lärde sig att gå på toaletten, öppna dörrar, klä på sig, titta på tv och använda datorn., skriver New York Post.

Välkänd i staden

Han drack också vin varje kväll med Sandra innan de gick och lade sig i hennes dubbelsäng. Travis var en välkänd och omtyckt figur i staden, men allt förändrades den 16 februari i år. Sandras goda vän Charla Nash var på besök, då Travis plötsligt vildsint attackerade henne. Sandra försökte slita bort Travis från Charla och högg honom med en kniv för att få honom att sluta. Men inget hjälpte förrän en tillkallad polis sköt i hjäl Travis. Då hade Charla blivit av med händer, näsa, läppar och ögonlock.

Ångestdämpande medicin

Polisen misstänkte att Sandra gett Travis den ågenstdämpande medicinen Xanax, vilket hon tillbakavisade. Men blodprov visade att han hade spår av medicinen och åklagaren säger att medicinen kan ha utlöst attacken.
Charla Nash överlevde överfallet, men är blind på båda ögonen och har flera års ansiktskirurgi framför sig innan hon blir återställd. Hennes familj stämmer nu Sandra Herold på över 50 miljoner dollar, runt 400 miljoner svenska kronor, skriver AP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag