Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drog tillbaka dokumentär – nu svarar SVT på kritiken

Di:s politiske redaktör PM Nilsson möter Carl Bildt i ledarredaktionens intervjuserie Beslutsfattarna.
I SVT:s dokumentär ”Putin, Ryssland och världen” påstås det att Sovjetledaren Michail Gorbatjov 1990 fick ett löfte av Nato om att försvarsalliansen inte skulle expandera ytterligare.
Foto: SVEN-ERIK SJÖBERG / DN TT NYHETSBYRÅN
Axel Arnö, programchef på SVT:s dokumentär- och vetenskapsredaktioner, står själv för berättarrösten i den nya dokumentären.
Foto: SVT
Dokumentären borttagen från SVT Play.
Foto: SVT Play

SVT:s dokumentär ”Putin, Ryssland och världen” drogs tillbaka efter anklagelser om att den innehåller ryska propagandalögner. 

Frilansjournalisten Patrik Oksanen har i en artikel på Expressen Kultur skrivit att dokumentären ”...slirar på sanning, relevans och sammanhang”. 

”Ibland kommer kritik mot att vi är för vänliga mot Ryssland, ibland heter det tvärtom att vi är alldeles för kritiska”, skriver Axel Arnö, programchef på SVT:s dokumentär- och vetenskapsredaktioner, samt dokumentärens berättarröst. 

På måndagsförmiddagen, dagen efter publicering, drogs SVT:s dokumentär ”Putin, Ryssland och världen” tillbaka efter att den anklagats för att innehålla felaktigheter. 

En av de som reagerade var Sveriges Radios Rysslandskorrespondent, Maria Persson Löfgren, som på Twitter skrev: 

”Bara några minuter in i Dokument utifrån om Ryssland och redan har lögner blivit sanning. ”Löftet” till Gorbatjov slås fast, Nato närmade sig Ukraina och Georgien 2008, som om initiativet kom från Nato inte från Ukraina och Georgien. Suck!”. 

https://twitter.com/MariaPeLofgren/status/1487896582326525952

Uppgiften om att försvarsalliansen Nato 1990 lovat dåvarande Sovjetledaren Michail Gorbatjov att inte utvidga Nato har tillbakavisats av Gorbatjov själv, vilket frilansjournalisten och medarbetaren på tankesmedjan Frivärld, Patrik Oksanen, lyfter fram i Expressen Kultur. 

”Patrik Oksanen har i det här fallet hittat en sakuppgift som inte stämmer, nämligen att Väst skulle ha givit ett löfte till Michail Gorbatjov om att Nato inte skulle närma sig Ryssland. Det löftet skulle ha brutits i och med att Polen, Ungern, Tjeckien, Rumänien och de baltiska staterna anslöt sig till Nato”, skriver Axel Arnö i ett svar till Expressen och slår fast:

”Gorbatjov har mycket riktigt dementerat uppgiften och sagt att något löfte aldrig gavs. Trots det lever det kvar i den ryska propagandan”. 

SVT:s egen Rysslandskorrespondent pekade ut felet

SVT:s Rysslandskorrespondent, Bert Sundström, som var med och faktagranskade filmen innan den sändes pekade ut uppgiften om Natolöftet som ”problematiskt”. 

Trots det sändes dokumentären, som är producerad av tysk-franska kanalen ARTE, ”ograverad” ”på grund av ett olyckligt misstag”, enligt Axel Arnö.

”Vi gör nu om speakern så att det klart framgår att det aldrig gavs något löfte”, skriver Axel Arnö. 

Ingen är perfekt men jag vill påstå att vi har väl inarbetade rutiner för att hantera de program vi köper in och samproducerar”, skriver han också. 

I artikeln på Expressen Kultur skriver Patrik Oksanen att filmen även vänder på händelseordningen och påstår att folkomröstningen på Krimhalvön genomfördes innan Krim annekterades av Ryssland, när det i själva verket var tvärtom. 

SVT: ”Dragning som helt saknar proportioner”

SVT Dokumentär har återigen fått dra tillbaka en dokumentär eftersom den slirar på sanning, relevans och sammanhang. I dokumentären ”Putin, Ryssland och världen”, där programchefen Axel Arnö på dokumentär- och vetenskapsredaktionerna är berättarrösten, repeteras flera ryska propagandalögner”, skriver Patrik Oksanen i Expressen Kultur.  

Axel Arnö tycker att Oksanens kritik är oproportionerlig.

”Patrik Oksanens artikel är en dragning som helt saknar proportioner. Vad det handlar om är ett förtydligande i en dokumentär som på 58 minuter beskriver bakgrunden till Vladimir Putin och Rysslands agerande. Det är en både intressant och viktig film som väl försvarar sin plats i SVT”, svarar Axel Arnö i ett mejl till Expressen. 

Bilderna avslöjar Putins sexgrotta i lyxpalatset

Kuddrum med strippstång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.