Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dricksvatten förgiftat – regeringen kritiseras

Åsa Romson och regeringen ställs till svars om hur de drabbade i Kallinge ska kompenseras. Foto: Sven Lindwall
Herman Afzelius på PFAS-föreningen vill att staten ska ta sitt ansvar. Foto: Privat
Regeringens beslut i ärendet.

Dricksvattnet i Kallinge blev förgiftat av ämnet PFAS från försvarets brandsläckarskum.

Nu ställer de drabbade Åsa Romson, MP, och regeringen till svars om hur de ska kompenseras.

De vill att staten ska ta sitt ansvar.

– Jag vill att alla oavsett ekonomisk situation ska få rätt till hjälp. Men nu har den dörren stängts, säger Herman Afzelius, ordförande för PFAS-föreningen i Kallinge.

FAKTA: PFSA

• Perfluorerade och polyfluorerade ämnen (PFAS) är ett samlingsnamn för en stor grupp fluorerade ämnen.

• PFAS finns i ett särskilt brandsläckarskum som Försvarsmakten använt för att släcka oljebränder så fort som möjligt - bland annat på en brandövningsplats i Kallinge.

• Ämnet har också hittats på flera andra platser – bland annat i Uppsala och Botkyrka.

• Sedan juni 2008 är det förbjudet, med vissa undantag, att använda PFOS och ämnen som kan brytas ned till PFOS i kemiska produkter och varor inom EU.

• Hos försöksdjur har flera PFAS orsakat leverförstoring och några sänkta halter av blodfetter och sköldkörtelhormon, samt effekter på immunsystemet.

• Studier av arbetare som jobbat med att producera PFAS-ämnen har visat ett samband mellan ökade serumhalter av dessa ämnen och ökade kolesterol-, fettsyra- och urinsyrahalter i blodet. Flera studier behövs för att dra säkra slutsatser, enligt KI.

• Regeringen gav i januari gav Kemikalieinspektionen i uppdrag att kartlägga ämnet.

Källa: Försvarsmakten, Karolinska institutet, miljödepartementet.

Under rubriken "Regeringen sviker oss efter miljöskandalen" anklagade PFAS-föreningen i går Åsa Romson och regeringen på Brännpunkt i Svenska Dagbladet för att ha svikit när det gäller miljögifter i Kallinge, Blekinge.

Gifterna upptäcktes för ett och ett halvt år sedan och har visat sig komma från den plats där Försvarsmakten övade brandsläckningar med ett särskilt brandsläckningsskum. Skummet innehåller ämnet PFAS som tagit sig ner i grundvattnet.

– Jag har druckit vattnet i tio år och har förhöjda värden. Mina barn har också förhöjda värden, säger Herman Afzelius på PFAS-föreningen och Kallingebo.

Besvikna på regeringen

Anledningen till att föreningen nu är besvikna på regeringen handlar om att föreningen ansökt om föreningsbidrag hos regeringen för att kunna fortsätta sitt arbete – ytterst att driva en rättslig process mot staten, framför allt Försvarsmakten, i Miljödomstolen. Men man fick avslag.

50 000 kronor i skadestånd

Föreningen vill ställa flera krav på försvaret och staten – bland annat att staten ska bekosta hälsoundersökningar och sjukvård för sjukdomar orsakade av förgiftningen, 50 000 kronor i skadestånd till alla med förhöjda värden av PFAS samt främja forskning kring dessa gifter.  

Åsa Romson krävde under 2014 själv den dåvarande alliansregeringen och miljöminister Lena Ek, C, på svar om miljögifter i dricksvattnet.

Expressen har sökt miljöminister Åsa Romson, MP, men hennes pressekreterare hänvisar till statssekreterare Gunvor G Ericson på miljödepartementet. Hon säger att man prövat PFAS-föreningens ansökan.

"Inget rättsligt stöd"

– Det finns inget rättsligt stöd för att betala ut ett bidrag för att driva en rättstvist. Det är reglerat i rättshjälpslagen. Men till skillnad från patientföreningar som narkolepsiföreningen, finns det inte när det gäller det här området en sådan möjlighet att lagligt göra det, säger Ericson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.