Drar paralleller mellan incest och homosexualitet

Publicerad
Uppdaterad
Kristdemokraten Annelie Enochson drar paralleller mellan incest och homosexualitet.
George Sved på HomO känner igen retoriken.
- Bara dumt, säger han till Expressen.se.
Annelie Enochson sitter på plats 227 i riksdagen för kristdemokraterna. I måndagens Svenska Dagbladet intervjuas hon angående att sju av tio svenskar, enligt en Sifo-undersökning, är för äktenskap mellan homosexuella.
Anneli Enochson tror att den övervägande positiva attityden beror på att svenskar är okunniga om äktenskapslagstiftningen.
– En far får inte gifta sig med sin dotter, hur mycket han än älskar henne. En kvinna får inte gifta sig med fyra män, hur mycket hon än älskar sina män. Och en 23-årig man får inte gifta sig med en 14-åring, säger Annelie Enochson.
Hon ser ingen principiell skillnad mellan incest och månggifte - och homosexualitet.
– Det spelar ingen roll om de också säger ”vi förnekas vår kärlek, det är diskriminerande”. Det är liksom samma skäl, säger Enochson.

Tycker förslaget är dåligt

George Svéd på HomO känner igen sättet att argumentera.
- Det är bara dimridåer, säger han till Expressen.se.
George Svéd fortsätter:
- Jag tror att svenskarna är väldigt väl medvetna om att man inte får gifta sig med sin nära släkting, underåriga eller med fler än en i taget.
Anneli Enochson har föreslagit att frågan om en så kallad könsneutral äktenskapslagstiftning ska avgöras med en folkomröstning.
George Svéd tycker att förslaget är dåligt.
- Det är inte HomO:s uppgift att recensera politiker. Det får väljarna göra i val. Men personligen kan jag inte förstå varför man ska ha en folkomröstning om människors rättigheter i en lagstiftningsfråga där vi har en så tydlig riksdagsmajoritet, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag