Dråpslaget i jakten på Maddies mördare

Christian Brückner.
Foto: STELLA PICTURES/IPA/ABACA
Madeline McCann.
Foto: AP
Christian Brückner inne i en övergiven fabrik där han hade gömt barnporr.

Christian Brückner misstänktes ha mördat treåriga Madeleine ”Maddie” McCann och det fanns en stor förhoppning att det 14 år gamla mysteriet skulle få en lösning – liksom flera andra olösta fall av försvunna barn som Brückner möjligen kunde kopplas till.

Men nu, i ett dråpslag för Maddie-utredningen, har åklagarna friat Brückner från misstankar i ett av nyckelfallen, rapporterar The Sun.

Maddie McCann var tre år gammal när hon försvann från ett hotell i Praia da Luz under en familjesemester i Portugal 2007.

Misstanken är att flickan mördats, men 14 år senare har hennes kropp aldrig hittats och ingen har dömts. Daily Telegraph har beskrivit Maddie McCann-utredningen som ”det mest uppmärksammade fallet om en försvunnen person i modern tid”.

Förra sommaren såg utredningen ut att ha fått sitt stora genombrott. Christian Brückner, en tidigare dömd pedofil och våldtäktsman, blev då huvudmisstänkt för att ha mördat Madeleine McCann. Tyska åklagare gick ut med att de misstänkte att Brückner hade kidnappat och mördat flickan – och att han även skulle vara skyldig till andra barn-försvinnanden. 

Inga Gehricke.
Foto: AP / DPA/IBL
Madeleine McCann.
Foto: AP

Femåriga Inga Gehricke försvann

En nyckeldel i utredningen var femåriga flickan Inga Gehricke som försvann 2015 under en familjepicknick i Neuwegersleben utanför Magdeburg i Tyskland. I närheten låg en övergiven fabrik där Christian Brückner höll till. Inga Gehricke har aldrig återfunnits och åklagarna misstänkte att Brückner låg bakom hennes försvinnande.

I februari visades för första gången bilder på Christian Brückner vid fabriken där polisen senare hittade stora mängder barnporr i sökandet efter Inga Gehricke. Bilderna visades i Discovery plus-dokumentären ”Prime Suspect: The Madeleine McCann Case”.

Men nu har allt förändrats. 

– Åklagarna har grundligt granskat Inga-fallet och kommit fram till att det inte längre finns någon som helst misstanke riktad mot min klient, säger Brückners försvarsadvokat Friedrich Fulscher.

Det bekräftas av åklagarna.

– Utredningen kring Christian B angående Ingas försvinnande är för närvarande stängd. Det framkom under utredningen inga fakta som tyder på att Christian B skulle kunna ha kidnappat, antastat eller mördat Inga, säger Thomas Kramer, talesperson för åklagarmyndigheten i Stendal, till tidningen.

Brückner avtjänar ett sju och ett halvt år långt fängelsestraff för att ha våldtagit en 72-årig amerikansk turist i Algarve 2005.

Polisens spår i sökandet efter Madeleine McCann

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.