Den läkare som misstänktes för dråp på den tremånader gamla Linnea på Astrid Lindgrens sjukhus frias helt av Solna tingsrätt. Foto: Jonas Lemberg
Den läkare som misstänktes för dråp på den tremånader gamla Linnea på Astrid Lindgrens sjukhus frias helt av Solna tingsrätt. Foto: Jonas Lemberg

Dråpmisstänkte barnläkaren frias helt

Publicerad
Uppdaterad
Barnläkaren som misstänktes för att ha dödat Linnea, tre månader gammal, på Astrid Lindgrens barnsjukhus hösten 2008 frias helt.
Det meddelade Solna tingsrätt i dag.
Den 20 september 2008 dog tre månader gamla Linnea på Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Hon var för tidigt född och hade behandlats på sjukhuset med respirator, men man ansåg att hennes liv inte gick att rädda. Respiratorn stängdes av.
Under rättegången har föräldrarna sagt att de tyckte att det verkade som Linnea led och bad läkaren ge något så att hon kunde sova. Föräldrarna säger att läkaren sa att hon skulle ge en kramplösande medicin. Strax därefter avled barnet.
Men vid obduktionen påträffades en onormalt hög dos av narkosmedlet Tiopental i flickans blod och en polisanmälan gjordes.
Den kvinnliga överläkaren som behandlade babyn misstänktes vara den som gett flickan medlet.
Hon häktades i mars 2009, misstänkt för dråp, men släpptes senare. Den första februari förra året valde chefsåklagare Peter Claeson att åtala barnläkaren och i september inleddes rättegången.
I dag föll alltså domen. Läkaren frias helt.

Medicinskt motiverat

Solna tingsrätt skriver på sin hemsida att tingsrätten inte har funnit det bevisat att ett brott har begåtts. Tingsrätten har inte heller funnit det bevisat att läkaren skulle ha gjort något som inte varit medicinskt motiverat.
Man skriver också att analysresultatet inte varit tillräckligt tillförlitligt för att ligga till grund för en fällande dom. Det har bland annat inte gått att se hur hög koncentrationen av narkosmedlet varit.
Tingsrätten skriver dock i domen att om läkaren hade gett en dödlig dos tiopental med avsikt att barnet skulle dö, inte för att lindra smärta eller ångest, så skulle det ha varit straffbart på samma sätt som dråp.
Strax efter att domen tillkännagavs höll tingsrätten en presskonferens.
– Tingsrätten har frikänt läkaren helt, säger lagmannen Mari Heidenborg, rapporterar TT.
Hon säger att åklagarens bevisning i hög grad vilar på analysbevis i vilket det har påvisats en extremt hög halt av tiopental.
– Samtliga experter som har hörts i rättegången om den här höga koncentrationen har ifrågasatt värdet. De har sagt att det har varit "exceptionellt", "extremt", uttrycken har varit många. Många har sagt att om de hade varit kliniskt ansvariga hade de begärt ett omprov.
Domstolen har därför gjort en noggrann granskning av bevisningen kring mätvärdet, säger Mari Heidenborg:
– Den prövningen har utfallit negativt, domstolen har funnit att mätprovet inte är tillförlitligt.
Domstolens slutsats blir att det är bevisat att det funnits tiopental i blodet på det döda barnet, men att det är oklart hur hög koncentrationen varit.
– Och i brottmål gissar vi inte, säger Mari Heidenborg, rapporterar TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag