Dråpförsök och flera bränder under natten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här står byggnaderna i Örebro i lågor.
Foto: John Hall

Det brann på flera håll i Sverige under nyårsnatten. 

Utanför Örebro brann en verkstadsbyggnad kraftigt. 

Polisen misstänker att branden kan ha orsakats av nyårsraketer.

Samtidigt skars en ung man svårt i halsen på Östermalm i Stockholm i samband med ett bråk – ingen gärningsman är gripen.

Nyårsnatten var stökig med bränder, bråk och urartade fester. 

Larmet om branden på en gård vid Glomman söder om Örebro inkom vid 16.10-tiden på nyårsafton. En verkstadsbyggnad och ett gammalt lastbilssläp med möbler brann.

– Det ska vara ganska mycket värde i huset. Räddningstjänsten arbetar nu med att skydda det, säger Hentik Dahlström, länsvakthavande polisbefäl i Örebro.

Vittnen ska ha hört raketsmällar strax innan branden startade. Polisen misstänker att det kan ha orsakat branden.

– Det kan vara brandorsaken men vi vet inte, säger Henrik Dahlström, vakthavande befäl vid polisen i Örebro län.

Släpet blev helt förstört och verkstaden skadades i branden.

Takbrand i Stockholm

Vid Sankt Eriksplan i centrala Stockholm startades en brand på en balkong och spred sig sedan till taket. 

En person fördes till sjukhus med rökskador.

Polisen misstänker att branden startades av en fyrverkeripjäs som sköts upp på balkongen.

Sex bränder i Malmö

I Tranås började det brinna på en balkong vid 19-tiden på nyårsaftonen. Branden spred sig inte in i lägenheten, men det kom in rök i den. Lägenhetsinnehavaren klarade sig dock utan några skador.

– Förmodligen var det en raket som gått in på balkongen, säger Tommy Åkerberg, vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen.

I Malmö hade det vid 20.30-tiden inträffat sex bränder i containrar och papperskorgar som kan kopplas till nyårsfirande.

– Det är antagligen ungar som kastat in smällare i dem för de tycker att det låter fräckt när de smäller där inne, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd, till TT.

Mordförsök på Östermalm

Men nyårsnatten var inte bara bränder. Vid 02-tiden urartade ett bråk i ett trapphus på Östermalm. 

– Det var några personer som försökte ta sig in på en privat fest, men de blev utmotade. En man i 20-årsåldern blev sedan skuren i halsen i anslutning till byggnaden, i korsningen Gyllenstiernsgatan-Karlavägen, säger inre befäl vid arresten i Stockholm city.

Polisen misstänker nu försök till mord alternativt dråp, och söker efter gärningsmannen.

– Personen som skadades fördes till sjukhus, och vi har hållit omkring tio förhör hittills. Det var en stor fest, så det är massor av folk som kommer att höras under dagen. De flesta som var på festen var födda på 90-talet, säger inre befäl vid arresten i Stockholm city.

Stickskador under rånförsök

Inte långt därifrån, vid Sergels torg i Stockholm, fick en man flera stickskador under ett rånförsök. 

– Han fick stickskador i samband med att han avvärjde ett rånförsök mot sig själv, säger Towe Hägg, presstalesman vid Länskommunikationscentralen.

Mannen fick föras till sjukhus, men uppges inte vara allvarligt skadad.

Klädaffär brann

Det började brinna i en klädaffär på Selma Lagerlöfs torg på Hisingen i Göteborg vid 22-tiden på måndagskvällen. Räddningstjänsten satte in fem brandstyrkor eftersom det ligger ett äldreboende i samma fastighet. Brandlarmet kom också som ett automatlarm från just äldreboendet, förmodligen eftersom rök hade spridit sig dit.

Räddningstjänsten förberedde en utrymning av äldreboendet men det blev aldrig aktuellt eftersom man fick elden ganska snabbt under kontroll.

Orsaken till branden är oklar.

Brand på fotbollsplan

Räddningstjänsten i Storgöteborg rapporterar om mindre bränder i en träläktare på en fotbollsplan på Hisingen och i en sopcontainer som kan relateras till fyrverkerier.

I Halmstad släckte räddningstjänsten en brand i ett förråd i Fyllingeskolan som tros vara anlagd. Händelsen är rubricerad som skadegörelse genom brand.

Från Värmland rapporteras kvällen vara lugn vid 22-tiden.

– Men det är som vanligt folk som ringer och klagar på fyrverkerier och smällare, framför allt hundägare, säger Leif Svensson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen, till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.