Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dramatiska bilderna – inifrån corona-fartyget

Se bilderna från fartyget.
Två lyxkryssare med tusentals passagerare har isolerats.
Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN
Tio personer som befunnit sig på fartyget har testats positiva för coronaviruset.
Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilderna från fartygen visar tillvaron för dem som befinner sig ombord.
Foto: CNN

Två fartyg med över 5 000 passagerare ombord är fast i Japan och i Hongkong.

Bilder inifrån Diamond Princess utanför Yokohama och World Dream i Hongkong visar tomma barer – och personer som försöker kommunicera med omvärlden via lappar från däck.

Samtidigt har dödssiffran för coronaviruset stigit till 565 med över 28 000 smittade.

Fartyget Diamond Princess med runt 3 700 passagerare ligger för ankar utanför Yokohamas hamn. Tidigare under rutten har man bland annat lämnat av och släppt på passagerare i Hongkong. En 80-årig man som lämnade fartyget i slutet av januari, har testats positivt för coronaviruset. Ytterligare minst tio personer, nio passagerare och en ur besättningen, har senare visat sig bära på viruset. På torsdagen meddelade japanska myndigheter att antalet smittade var uppe i 20 personer.

Får mat till hytterna

På bilder inifrån lyxfartyget Diamond Princess, som The Guardian har publicerat, syns de numera öde lokalerna. Passagerarna, som är satta i karantän i två veckor, är hänvisade till hytterna. Bilder visar hur personal i skyddsdräkter för ut en av de smittade från båten. Samtliga som visat sig bära på viruset ska få vård på sjukhus i land. Ytterligare tester av misstänkta fall väntar på att analyseras, skriver The Guardian. 

Bilder inifrån fartygen visar hur tomt det är. Passagerare hänvisas till hytter.
Foto: CNN

Inne i en av korridorerna, med lysande skärmar som fortfarande visar reklam med kryssningens materbjudanden med immande vinglas, syns skyddsklädd personal med visir framför ansiktet. ”Jag vill visa hur det är att vara ombord på Diamond Princess”, skriver personen som lagt upp bilden på Twitter. Bilder visar också hur passagerarna får mat på brickor inne i hytterna. Barerna och casinot är tomma på folk.

Minst tre från fartyget smittade

Samtidigt är ett annat fartyg, World Dream, fast i hamnen Kai Tak i Hongkong med över 1 800 passagerare. Tre personer som tidigare befunnit sig på kryssningen har testats positiva för viruset, enligt myndigheter i Hongkong. Fartyget är satt i karantän i två veckor. Tester ska nu genomföras på andra passagerare, samtidigt som Hongkong-ledaren Carrie Lam uppger att alla som kommer från Fastlandskina ska hållas i karantän i två veckor med start den 8 februari.

En av passagerarna försöker kommunicera med omvärlden med hjälp av en lapp.
Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN

En man på fartyget har ställt sig på sin balkong med munskydd med en lapp som han håller upp framför kameran. Det går inte att se vad det står på lappen. På en annan bild som The Guardian publicerat syns hur sjukvårdspersonal i mörkblåa dräkter tvättar händerna på däck.

Endast säkerhetspersonal syns i korridorerna på båten.
Foto: CNN

Sprids genom ”droppsmitta”

Samtidigt som världens blickar bland annat har riktats mot de två asiatiska kryssningarna, så är det oklart hur viruset sprider sig. Det finns inga bevis för att det skulle vara luftburet, alltså att det skulle kunna spridas över ett stort rum på exempelvis ett fartyg. Folkhälsomyndigheten uppger att det sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar. UD uppger att de inte har några uppgifter om svenskar som befinner sig på fartygen.Se videon: Här förs de smittade till fastlandet

Se videon från fartyget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.