Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dramatisk ökning av kokainbeslag i Sverige

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mängden kokain som beslagtas i Sverige sköt i höjden 2018.

Detta efter att 300 kilo rödfärgat kokain beslagtogs från en svensk betongfabrik, skriver Svenska Dagbladet som har granskat kokainets väg in i Europa och Sverige.

Den svenska åklagaren beskriver det som ”ren tur” att tullen upptäckte kokainet.

2018 beslagtog svensk tull och polis 488 kilo kokain. Det är en dramatisk ökning från året innan när endast 97 kilo beslagtogs. Sedan 2010 har kokainbeslagen legat mellan 46 och 114 kilo per år. Detta enligt siffror från polis och tullverket, som Svenska Dagbladet har tagit del av.

I Stockholm har det skett en fördubbling av mängden beslag mellan 2017 till 2018, enligt lokaltidningen Mitti. 2018 togs 19,6 kilo i tullregionen Stockholm.

I Europa omsätter kokainhandeln 60 miljarder kronor om året och uppskattningsvis en halv miljard i Sverige, enligt SvD:s granskning.

– Det pratas ofta om att USA är den största marknaden för kokain. Men det stämmer inte längre. Vi kan med säkerhet säga att det säljs lika mycket kokain i Europa som i USA. Marknaden i Europa kan rent av vara större, säger Bo Mathiesen, tidigare chef för FN:s drogoperation UNODC i Colombia, till SvD.

300 kilo kokain beslagtogs från svensk betongfabrik

I januari 2018 upptäcktes en last med 300 kilo rödfärgat kokain värt cirka hundra miljoner kronor adresserat till ett betongföretag i Sverige av spanska tullen. På Arlanda beslagtogs paketen av svensk tull.

– Det var ren tur att den spanska tullen upptäckte kokainet. Men det var väl på grund av att det kom från Colombia, säger åklagaren Michael Hansson, som ledde utredningen i Sverige till SvD.

Det mesta kokainet smugglas in i Sverige via sjövägen eller över Öresundsbron, enligt SvD.

Två personer dömdes till åtta respektive nio års fängelse. Men åklagaren misstänker att de bara är mellanhänder i ett större nätverk med kopplingar till jugoslavisk maffia och Hells Angels.

– Jag skulle gissa på att inköpspriset låg på 50 miljoner kronor. De två som dömdes hade inte de pengarna, säger åklagaren Michael Hansson till SvD.

Det har aldrig producerats så mycket kokain i Latinamerika som nu, i Colombia har odlingen mer än tredubblats mellan 2013 och 2017, skriver SvD.

Enligt SVT Nyheter dör också fler av drogen. 2018 dog 20 personer i Sverige av kokain.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.