"Allt riskerade att bli inställt på grund av våldsamma demonstrationer i området. Demonstrationerna handlade om ett bostadsbygge, som låg ett par kvarter ifrån Project Playground i Langa, som väckte starka känslor bland många i området", säger SVT:s producent Sara Bull. Foto: SVT"Allt riskerade att bli inställt på grund av våldsamma demonstrationer i området. Demonstrationerna handlade om ett bostadsbygge, som låg ett par kvarter ifrån Project Playground i Langa, som väckte starka känslor bland många i området", säger SVT:s producent Sara Bull. Foto: SVT

"Allt riskerade att bli inställt på grund av våldsamma demonstrationer i området. Demonstrationerna handlade om ett bostadsbygge, som låg ett par kvarter ifrån Project Playground i Langa, som väckte starka känslor bland många i området", säger SVT:s producent Sara Bull.

 Foto: SVT
Foto: Gallo/Rex ShutterstockFoto: Gallo/Rex Shutterstock
 Foto: Gallo/Rex Shutterstock
"Året med kungafamiljen" sändes i SVT på tisdagen. Foto: Sven Lindwall"Året med kungafamiljen" sändes i SVT på tisdagen. Foto: Sven Lindwall
"Året med kungafamiljen" sändes i SVT på tisdagen. Foto: Sven Lindwall

Dramatiken som SVT:s tittare inte fick se

Publicerad

"Året med kungafamiljen" i SVT blev mer dramatiskt än planerat.

När prinsessan Sofia exklusivt skulle visa upp sitt välgörenhetsprojekt i en kåkstad i Sydafrika var det inte helt ofarligt:

– Säkerheten var något vi var oroliga för och det som inte syns i programmet var att allt riskerade att bli inställt på grund av våldsamma demonstrationer i området, berättar producenten Sara Bull.

Det har blivit något av en tradition och när "Året med kungafamiljen" sändes i SVT bänkade sig många svenskar för att se vad kungafamiljen har gjort under året. Programmet innehåller flera exklusiva sekvenser och tittarna fick bland annat följa med prinsessan Sofia till hennes livsprojekt - Project Playground i Sydafrika.

Men det man inte fick se var den dramatik som utspelades kring inspelningen i Sydafrika.

Våldsamma demonstrationer

Mötet med prinsessan Sofia hade planerats under en längre tid och skulle göras i samband med att hon var i Sydafrika för en stor konferens i Pretoria.

– Sydafrika är ju verkligen kontrasternas land och det blev extra tydligt när vi lämnade centrala delarna av Kapstaden för att åka till kåkstaden Langa där prinsessan Sofia och hennes kollega Frida Vesterberg först startade välgörenhetsorganisationen Project Playground, berättar Sara Bull på SVT.

– Allt riskerade att bli inställt på grund av våldsamma demonstrationer i området. Demonstrationerna handlade om ett bostadsbygge, som låg ett par kvarter ifrån Project Playground i Langa, som väckte starka känslor bland många i området. Men som tur var lugnade situationen ner sig lagom tills att vi skulle åka in i Langa för att filma.

"Sofia har en varm utstrålning"

Sara Bull fortsätter:

– Prinsessan Sofia har en varm utstrålning och det var verkligen en upplevelse att på plats få se hur hon och hennes kolleger jobbar med utsatta barn i kåkstäderna. Det gick inte att ta miste på hennes starka engagemang för barnrättsfrågor.

I programmet fick tittarna också svaret på Sofias tårar - varför hon föll i gråt när hon kom hem igen till Älvdalen som prinsessa:

– Jag blev rätt rörd när jag kom dit, berättade Sofia i "Året med kungafamiljen".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag