Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dramatiken före boken – svåra födslar och hjärtfel

Johannes Selåker och Pascal Engman är aktuella med boken ”Till minne av en mördare”.
”Minnet av en mördare” ges ut på Forum.
Foto: Forum

En rafflande thriller med svåra födslovåndor.

Två dramatiska förlossningar, ett mystiskt hjärtfel och jättesummor i terapikostnader präglade författarnas privatliv när de skrev sin spänningsroman ”Till minne av en mördare”.

Det nya författarparet Pascal Engman och Johannes Selåker träffades som reportrar ­– och konkurrenter – på Expressen.

De skildrar i boken en serie mystiska kvinnomord, främlingsfientlighet och korruption – med den heta VM-sommaren 1994 som bakgrund. 

Den nya spänningsromanen börjar med verklighetens massmord i Falun och slutar med Estonia – och innehåller däremellan en rad fiktiva strypmord på kvinnor. Blod och död varvat med glädjeyran när Sverige tar brons i fotbolls-VM 1994.

Många mord men knappast en död minut på de 592 sidorna i boken ”Till minne av en mördare” som kommer ut på Bokförlaget Forum. 

Korta actionfyllda kapitel med rapp dialog. Det är bara att rulla fram kamerorna och börja filma.

”Det är märkligt att ingen tidigare berättat om den magiska sommaren. Ingen har skrivit en spänningsroman i den miljön”, säger Johannes Selåker.
Foto: Forum

”Uppburen svensk filmstjärna”

Vem som skulle passa för en av huvudrollerna som filmstjärnan med ett gränslöst förhållande till alkohol och kvinnor är en öppen fråga. Men hans namn i boken kan ge en indikation.

”Vilken uppburen svensk filmstjärna har egentligen fått stå modell för bokens Micael Bratt?” skriver PR-firman som marknadsför boken.

Författarduon Pascal Engman och Johannes Selåker svarar undvikande.

– En stor del av den svenska skådespelareliten kommer att känna igen sig i Micael Bratt. Vi beskriver hur skådespelare och män överhuvudtaget betedde sig och kom undan med det, säger Pascal Engman, 35.

– Skådespelargeniet kan bete sig hursomhelst. Men han möter motstånd från bokens hjälte, journalisten Vera, säger Johannes Selåker, 34.

Författarduon fick idén till boken när de båda jobbade som reportrar på Expressens nöjesredaktion.
Foto: Forum

Träffades på Expressen

De fick idén till boken för tio år sedan när båda var reportrar på Expressens nöjesredaktion. Engman är i dag författare på heltid med flera framgångsrika kriminalromaner bakom sig sedan debuten 2017, den senaste ”Kokain”. Selåker är nu redaktionschef på Svensk Damtidning och debuterade 2020 med spänningsromanen ”Förstfödd”.

Efter tio års prat om boken tog det mindre än två månader att skriva den

Deras journalistiska bakgrund präglar boken. Hjälten är kvällstidningsjournalisten Vera, handlingen är fylld med företeelser som toppar rubrikerna också i dag: flyktingar, krig i Europa, främlingsfientlighet, gangstergäng.

Mycket av inspirationen till boken och kunskapen om sommaren 1994 fick de av sin vän och Expressenkollega, musikjournalisten Anders Nunstedt, som avled förra året. De har dedicerat boken till honom.

Boken är dedicerad till Anders Nunstedt, musikjournalist på Expressen som avled förra året.
Foto: MIKAEL PERSSON / STELLA PICTURES

”Var egentligen ovänner”

– Efter tio års prat om boken tog det mindre än två månader att skriva den. Vi var egentligen ovänner, som reportrar konkurrerade vi om de bästa jobben. Men vi började prata och fick idén till en deckare med bronssommaren 1994 som fond, säger Pascal Engman.

– Det är märkligt att ingen tidigare berättat om den magiska sommaren. Ingen har skrivit en spänningsroman i den miljön, säger Johannes Selåker.

Även om det gick snabbt när de väl kom i gång med skrivandet blev deras privatliv under produktionens gång mer spännande än de tänkt sig. Båda fick barn, söner, förra året med några dagars mellanrum. Och för båda föregicks förlossningarna av komplikationer.

”Min flickvän fick cellförändringar i livmodern. Vi var inte övertygade om att vi skulle få behålla barnet. Det var tufft i början”, säger Pascal Engman.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Dramatik före förlossningarna

– Min flickvän fick cellförändringar i livmodern. Vi var inte övertygade om att vi skulle få behålla barnet. Det var tufft i början, men de kunde skjuta upp operationen till efter förlossningen. Jag är oerhört glad över att få barn med kvinnan jag älskar, säger Pascal Engman.  

– Plötsligt kände min sambo inga fosterrörelser, hon fick åka in och bli igångsatt. Jag fick veta hur dramatiskt det var, men kunde inte säga något till henne för att inte oroa henne. Det var en fruktansvärd tanke, ska vi åka hem utan barnet vi väntat på i nio månader. Men det gick bra till slut, säger Johannes Selåker.

Ungefär samtidigt drabbades Selåker av allvarliga andningssvårigheter. Han trodde att han hade astma, men läkarna sade att det var någon typ av hjärtfel. Han säger att han trots grundliga undersökningar inte fått någon exakt diagnos och att han fortfarande har svårt att andas ibland.

”Jag är en glad jävel men har stunder av totalt mörker”, säger Johannes Selåker.
Foto: Forum

100 000-tals kronor på terapi

Johannes Selåker berättar att han går i terapi för att för att försöka hantera sina mörka perioder.

– Jag har lagt ut 100 000-tals kronor på terapi. Jag försöker få bukt med mina problem. Jag är en glad jävel men har stunder av totalt mörker. Att skriva böcker är att skriva av sig problemen, jag fyller varje bifigur i boken med lite av mig själv, säger han.

Boken ”Till minne av en mördare”, som är första delen i en serie med namnet ”Skymningsland”, startar med Mattias Flinks massmord i Falun som bakgrund.

En kvinna hittas strypt och polisen Tomas Wolf, nyss hemkommen från FN-tjänst i Bosnien, får i uppdrag att hitta mördaren. Kvällstidningsreportern Vera Berg, som är på flykt från sin tidigare pojkvän och hans mc-gäng, engagerar sig i fallet. Och filmstjärnan Micael Bratt blir huvudmisstänkt.

Johannes Selåker och Pascal Engman har fått ”ett mångmiljonförskott redan på synopsis-stadiet”, enligt PR-firman.
Foto: Forum

”Produkt av flyktinginvandring”

Författarna berättar om flyktingar och utanförskap utifrån egna erfarenheter.

– Min sambo är flykting från kriget på Balkan. De kom till Sverige med båten från Polen. Tulltjänstemannen ber om dokument, men alla i familjen har inte pass. Till slut vinkar han förbi dem och släpper in dem, det är en overklig bild av Sverige för mig, säger Johannes Selåker.

– Jag är en produkt av flyktinginvandring. Min pappa kom från Chile efter militärkuppen 1973. Jag var en av tre personer med utomeuropeisk bakgrund i skolan, det var ett utanförskap, säger Pascal Engman.

Författarna har fått ”ett mångmiljonförskott redan på synopsis-stadiet”, alltså redan när de presenterat en sammanfattning av den tänkta handlingen, enligt PR-firman som marknadsför boken.

– Vår agent diskuterar med strömningsjättar och förlaget satsar extremt mycket. De har satsat utan att vi skrivit ett ord, säger Pascal Engman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.