Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dramatik i Israel – men räkna inte ut Netanyahu

Expressens Arne Lapidus om dramatiska händelseutvecklingen i Israel.
Yair Lapid får i uppdrag att bilda ny regering i Israel.
Foto: ODED BALILTY / AP TT NYHETSBYRÅN
Naftali Bennett kan bli en av två premiärministrar som delar på makten.
Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Benjamin Netanyahu riskerar att förlora makten.
Foto: MIRIAM ALSTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Arne Lapidus i Tel Aviv.

TEL AVIV. För första gången kan Israel se början till slutet på Benjamin Netanyahus politiska karriär.

Oppositionsledaren Yair Lapid får uppdraget att bilda regering och har chans att få ihop en brokig och bräcklig koalition.

Men det är för tidigt att räkna ut Netanyahu – grundregeln i israelisk politik är att aldrig räkna ut mannen som styrt landet i sammanlagt 15 år.

Yair Lapid, 57, var Israels mest kände journalist när han kastade sig in i politiken för mindre än tio år sedan. I dag är han oppositionsledare och den som kan peta Benjamin Netanyahu, 71, från posten som premiärminister.

Tidigare nyhetsankare i det mest sedda programmet och stjärnkrönikör i den största tidningen har nu Lapid – son till en överlevare från Förintelsen som räddades av Raoul Wallenberg – en nyckelroll i Israels politik.

Två kaotiska år

Han fick på onsdagskvällen presidentens uppdrag att bilda ny regering sedan Netanyahu misslyckats under en månads intensiva försök. Därmed kan det politiska dödläget i Israel vara på väg att lösas upp efter mer än två turbulenta och kaotiska år.

Yair Lapid hoppas kunna bilda regering med en rad höger-, vänster- och mittenpartier som bara förenas av sin avsky för den korruptionsåtalade Netanyahu vars rättegång pågår just nu. För att få ihop en sådan koalition måste han dela premiärministerposten med Naftali Bennett, 49, ledare för det lilla högerpartiet Yamina (högerut).

Detta genom ”rotation”, en modell som har tillämpats tidigare i Israel. Först Bennett två år på högsta posten, sedan Lapid två år.  Yair Lapid måste trots att han leder ett mycket större parti än Bennett låta denne starta på topp – eftersom Bennett annars kan ansluta sig till Netanyahus högerblock där han egentligen hör hemma.

Lapids parti har 17 av de 120 platserna i knesset, Bennetts bara sju. Netanyahus högerparti Likud är störst med 30 mandat.

”Farlig vänsterregering”

– Det blir en farlig vänsterregering. Utan ansvar, utan kompetens, utan linje. En katastrofal kombination, säger Netanyahu och vädjar till Bennett att återvända till högern.

– Kom tillbaka till högerblocket. Vi kan tillsammans bilda en stark högerregering, säger han.

Men Natali Bennett tillbakavisar – åtminstone hittills – alla propåer från premiärministern. Han säger att Netanyahu ”har slagit igen dörren” för alla försök att bilda en högerkoalition.

Netanyahu gör nu allt för att torpedera Lapids försök att bilda regering. Bland annat genom att sätta press på de sju parlamentsledamöterna i Bennetts parti för att få dem att hoppa av. Det börjar redan ge resultat, en av dem har meddelat att han inte stöder den tilltänkta koalitionen.

Har en månad på sig

Yair Lapid har en månad på sig att försöka sammanjämka den brokiga skaran av partier. Bland dem tre utpräglade högerpartier, sitt eget mittenparti, ett socialdemokratiskt och ett vänsterparti – samt ett litet arabiskt islamistparti. Lyckas han blir det ett historiskt maktskifte i Israel.

Lapid har hunnit med en kort period som finansminister under Netanyahu sedan han blev politiker för mindre än tio år sedan – efter en framgångsrik karriär som tv-personlighet, journalist, författare, skådespelare och mycket annat. 

Som politiker har han redan överträffat sin pappa Tommy Lapid - ursprungligen ungersk jude som räddades som barn i Budapest under Förintelsen av Raoul Wallenberg. Pappan var också en känd journalist som bildade ett liberalt politiskt parti och blev justitieminister.  

Raoul Wallenberg räddade Yair Lapids pappa undan Förintelsen.
Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Styrt i 15 år

Netanyahu har styrt landet de senaste tolv åren och var också premiärminister tre år på 1990-talet. Sammanlagt 15 år som Israels ledare, längst tid av alla. Till och med längre än den legendariske socialdemokratiske statsgrundaren David Ben Gurion som ledde staten när den bildades 1948.

Samtidigt pågår en korruptionsrättegång mot Netanyahu som är åtalad på tre punkter för mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Åtalen är anledningen till att han drivit fram fyra val de senaste två åren – och inte utesluter ett femte i sommar.

Netanyahu har gång på gång hoppats att få klar majoritet för att på ett eller annat sätt kunna undanröja eller fördröja rättegången. Antingen genom att knesset beviljar honom immunitet eller genom att en ny regering byter ut riksåklagaren och andra på centrala juridiska poster – i hopp om att nya Netanyahutrogna ämbetsmän ska kunna påverka rättsprocessen.

Anti-Netanyahu-partierna varnar för en sådan utveckling och sådana farhågor kan få dem att enas om en ny regering.

Arne Lapidus i Tel Aviv.

https://www.expressen.se/tv/nyheter/det-har-kan-innebara-borjan-till-slutet-for-netanyahu/ 

https://www.expressen.se/nyheter/barn-bland-dodsoffren-sag-folk-klammas-ihjal/ 

https://www.expressen.se/nyheter/israels-regering-spricker-fjarde-valet-pa-tva-ar/ 

Se också:


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.