Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dragkamp inom svenska regeringen om IS-barnen

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen driver linjen att alla svenska IS-barnen ska hem, enligt uppgifter.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Justie- och migrationsminister Morgan Johansson.
Foto: SUSANNA PETTERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikesministern Mikael Damberg.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PRIVAT

Runt 80 svenska barn till IS-anhängare har uppgetts vara kvar i syriska läger. 

Inom regeringen pågår en dragkamp om hur Sverige ska hantera de som är kvar i lägren, enligt uppgifter till Expressen. 

På ena sidan står jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) – på den andra Mikael Damberg (S) och Morgan Johansson (S). 

Regeringen har märkt ett skifte i opinionen och rädslan över att den ska belastas för barn som kan avlida.

Enligt uppgift till Expressen ska det vara överläggningar nu under eftermiddagen mellan Mikael Damberg och Morgan Johansson och utrikeminister Margot Wallström om vilken linje regeringen ska välja.

Efter att det stått klart att IS-kalifatet skulle falla intensifierades debatten om de återvändande IS-resenärerna. 

Enligt tidigare uppgifter till SVT ska cirka 80 barn till IS-anhängare vara kvar i lägren i Syrien. 

Patricio Galvez, morfar till Michael Skråmos sju barn, har vädjat till regeringen att få hem med sina barnbarn då han är orolig för deras hälsa och att någon av dem ska avlida. 

Michael Skråmo och hans hustru Amanda Gonzales anslöt sig till IS 2014 då de reste från Göteborg till Syrien med sina fyra barn. Paret fick ytterligare tre barn under tiden i Syrien. 

Patricio Galvez, morfar till Michael Skråmos sju barn, med barnen i Syrien.
Foto: PRIVAT

Både Michael Skråmo och Amanda Gonzales har avlidit i striderna enligt uppgifter från familjerna.

UD har uppgett att de inte kan hjälpa svenska medborgare i nordöstra Syrien eftersom Sverige inte har personal på plats. 

– Om Sverige säger att man inte vill ha hem dessa oskyldiga barn så tycker jag att den inställningen är barbarisk, har Patricio Galvez tidigare sagt till Expressen. 

Chiles ambassadör, Hernán Bacuñan, har erbjudit Sverige stöd för att få hem Michael Skråmos barn till Sverige, skriver SVT. Han uppger att svenska myndigheter har sagt att ”ärendet är prioriterat”. Det är dock oklart vad för typ av stöd det rör sig om. 

Margot Wallström: ”Vi har inga skyldigheter”

Till SVT säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström att Sverige ”har inga skyldigheter” för att få hem barnen. 

– Men vi har möjligheter att hjälpa till, och det är det som vi undersöker hur vi bäst kan göra just nu. Vi kommer att återkomma inom kort och säga exakt hur vi ska hitta vägar framåt, säger hon.

Enligt Ekot ska kurdiska myndigheter skicka en formell begäran till regeringen som kan möjliggöra att Sverige kan hämta hem barnen. I SR:s Lunchekot på torsdagen var dock utrikesministern fåordig om det: 

– Det får vi ta ställning till när den kommer in eller med de kontakter vi har mellan myndigheter och länder emellan. Det är ett arbete som pågår just nu, säger hon. 

Oro inom regeringen om svenska IS-barnen

Inom regeringen pågår just nu en dragkamp i frågan – med interna diskussioner och förhandlingar – om vad Sverige ska göra med barnen, enligt uppgifter till Expressen. 

Regeringen har märkt att opinionen i Sverige har skiftat de senaste veckorna när flera ministrar slog fast att IS-resenärer inte ska få hjälp med att återvända. Nu sprider sig oron i regeringskansliet för vad som händer om barnen börjar dö och att skulden läggs på regeringen. 

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) driver, enligt uppgifterna, linjen att Sverige måste ta hem alla de 80 svenska barnen. Skulle det inte gå inom lagstiftningens ramar argumenterar hon för att Sverige ska hänvisa till humanitära skäl för att kunna flyga hem dem till Sverige. 

Mot henne står flera ministrar, bland dem inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Enligt uppgift till Expressen ska det vara överläggningar nu under eftermiddagen mellan Mikael Damberg och Morgan Johansson och utrikeminister Margot Wallström om vilken linje regeringen ska välja..

Interna diskussioner och förhandlingar pågår

Båda har argumenterat emot Åsa Lindhagen med hänvisning till formella skäl. Mikael Damberg och Morgan Johansson ska ha uttryckt oro för att det kan strida mot folkrätten om man tar barnen från sina föräldrar med hänvisning till lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. Man befarar att det kan leda till processer i domstol mot staten för att ha beslagtagit barn som familjerna kan ha haft andra lösningar för, enligt uppgifterna.

Morgan Johansson och Mikael Damberg skrev på DN Debatt den 11 mars om att möjligheterna att agera på plats är begränsade på grund av säkerhetsläget. 

Om en svensk medborgare skulle bege sig till en svensk utlandsmyndighet kan svenska utlandsmyndigheter ha möjlighet att bistå med konsulärt stöd. Situationen för barnen är komplicerad, både rättsligt och säkerhetsmässigt och analyseras vidare. I de fall där barnen redan återvänt till Sverige ska social­tjänsten kopplas in och barnens situation utredas så att lämpliga insatser kan beslutas.

Expressen har varit i kontakt med Åsa Lindhagens pressekreterare Nicole Goufas. 

– Vi hänvisar till utrikesdepartementet och Margot Wallström som har ansvar i den frågan, säger hon. 

Margot Wallström har avböjt kommentar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.