Draget för att stoppa olyckor med elsparkcyklar

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Elsparkcyklar av flera märken i Göteborg.
Foto: Patrik C Österberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bolt stoppar uthyrningen av företagets elsparkcyklar under helgnätter. Tanken är att åtgärden ska leda till färre olyckor.

”Mellan klockan 00:00 och 05:00 på fredagsnätter och lördagsnätter går det därmed inte att hyra någon av företagets elsparkcyklar som finns utplacerade i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund i dagsläget”, skriver Bolt i ett pressmeddelande.

Från bland annat vården har det larmats om tillbud och personskador hos dem som utnyttjar fordonstypen.

– Den stora delen är sårskador, frakturer i armar och ben, skador i ansikte och utslagna tänder. Det förekommer också allvarliga, mycket allvarliga eller till och med livshotande tillstånd, sade Ragnar Ang, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset, till TT häromveckan.

Tidigare i år presenterades en enkät bland elsparkcyklare som sökt vård på Sahlgrenskas och Mölndals sjukhus akutmottagningar. De flesta skadorna hade kommit nattetid och företrädesvis på helger. Över hälften av dem som svarade hade druckit alkohol före olyckan och bara en av tio använde hjälm vid olyckstillfället.

Lucas Simonsson kraschade med elsparkcykel

Den populäre Youtubern Lucas Simonsson, 27, kraschade våldsamt med en elsparkcykel i helgen. Han klarade sig med elva stygn, men det kunde gått värre. (inslag från 2019)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.