Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drack öl i rullstol – lurade inte F-kassan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Lars Nyberg

En 67-årig man filmades i smyg när han drack öl på en krog och åtalades för att ha fuskat sig till sex miljoner i assistansersättning.

Enligt medicinska bedömningar behövde han hjälp både med att äta och dricka.

Nu frias han - efter knepet att använda dubbelhäftande tejp, skriver lt.se.

En 67-årig man i Södertälje frias från misstankar om att ha fuskat sig till assistansersättning från Försäkringskassan, skriver Länstidningen.

Den handikappade mannen hade sedan 2007 beviljats 67 timmars assistans per vecka av Försäkringskassan och medicinska bedömningar visade att han behövde hjälp med hygien, påklädning, äta och städa.

Efter ett tillslag mot bolaget Elma assistans i november 2012, då flera personer greps, hittade polisen även redovisningar med underskrifter av 67-åringens två assistenter. Tidsrapporterna saknade vilka tider som jobbet utförts och polisens misstänkliggjorde då den 67-årige mannen.

Spanare skuggade honom och filmade när han åt och drack öl på en krog - något han inte skulle klara, enligt läkarens utlåtande.

Sex miljoner kronor i assistansersättning

I oktober 2013 greps han och de två assistenterna. 67-åringen åtalades för grovt bedrägeri efter att ha lurat Försäkringskassan på nästan sex miljoner kronor i assistansersättning. Assistenterna åtalades för att ha fått för mycket i lön.

Men mannen frias av tingsrätten. Under rättegången visade han upp flera finurliga lösningar som han kommit på för att klara av svårigheter i vardagen - till exempel användning av dubbelhäftande tejp för att kunna äta och dricka.

Tingsrätten menar att mannen visat en vilja att "inte bara överleva utan leva fullt ut".

67-åringen kunde också visa upp en fullmakt på att det var Elmas ägare som hade det administrativa ansvaret - och att det alltså inte var han som förde in assistenternas arbetstider och rapporterade till Försäkringskassan.

Vad gäller assistenterna anser dock Tingsrätten att de borde ha förstått att de lurat Försäkringskassan på pengar - och en av de erkände också att hon inte arbetat enligt den tid som uppgetts.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.