Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Drabbar de som redan har det värst”

Måste prioritera. Regionrådet Ella Bohlin, (KD), skriver i ett mejl till Expressen att läget är ansträngt. ”Politiken måste prioritera för att de mest behövande ska ha tillgång till vård och stöd i form av hjälpmedel.”
Foto: ANETTE NANTELL / DN TT NYHETSBYRÅN
Ett omdömeslöst och cyniskt förslag, tycker Jonas Lindberg, (VP). – Det är förödande och utan konsekvensanalys.
Foto: Fotograf: Anna Drvnik // Vänsterpartiet / Vänsterpartiet i Region Stockholm

Funktionshindrade Stockholmare föreslås betala mer för hjälpmedel. En elrullstol ska kosta 500 kronor per år och ett tyngdtäcke upp till 4000 kronor.

Funktionshinderorganisationerna och Vänsterpartiet rasar.

– Det drabbar de som har det sämst och som har störst behov, säger Annika Hässler, ordförande Funktionsrätt Stockholm. 

Region Stockholm ska spara. Enligt ett förslag hälso- och sjukvårdsnämnden ska klubba på torsdag ska funktionshindrade betala mer själva för sina hjälpmedel. Högkostnadsskyddet på 2000 kronor per år slopas och egenavgifterna höjs, exempelvis 500 kronor per år för en elrullstol. 

De drabbade ska själva helt bekosta vissa hjälpmedel, som duschpallar, specialbestick och förhöjningsdynor. Tyngdtäcken mot sömnproblem, som enligt regionens egen hjälpmedelsutredning kan kosta mellan 400 och 4000 kronor i allmänna handeln, föreslås också bli så kallat egenansvar.   

Sparkrav. Det kommunala utjämningssystemet, Covid-19-pandemin och hög kostnadsutveckling gör att en tuff tid väntar i region Stockholm, skriver Ella Bohlin till Expressen. – Vi måste göra allt för att det inte ska drabba dem som behöver vård och hjälp som mest.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vårdutvecklingsregionrådet Ella Bohlin, (KD), skriver i ett mejl till Expressen att det inte är ett lätt beslut men att det är tuff tid och ”vi är tvungna att prioritera i det läget vi befinner oss nu”.  

Kritisk. – Förslaget slår mot de som har det värst. Det måste gå att spara nån annanstans, säger Annika Hässler, ordförande Funktionsrätt Stockholm.
Foto: Funktionsrätt Stockholms län

Tre funktionshinderorganisationer kräver att beslutet stoppas och det görs en konsekvensanalys. Hjälpmedel är nödvändiga för delaktighet och ett självständigt liv, förslaget strider mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. 

– Det drabbar de som redan har det värst, säger Annika Hässler, ordförande Funktionsrätt Stockholm.

Annika Hässler lever med kronisk reumatisk sjukdom men behöver själv inte så många hjälpmedel.

– Andra kan få betala åtskilliga tusen om högkostnadsskyddet tas bort. Många med fysiska eller psykiska funktionshinder lever redan på marginalen. 

Vill stoppa beslutet. – Det är ett hafsverk. Man måste återremittera förslaget och göra en konsekvensanalys, säger Jonas Lindberg, (V).
Foto: Erik Nordblad

Jonas Lindberg, (V), sjukvårdspolitisk talesperson, kallar förslaget omdömeslöst och cyniskt. 

– Det är förödande och utan konsekvensanalys. En del kommer inte att ha råd med hjälpmedel som är centrala för ett aktivt och normalt fungerande liv. 

Se något mer: CNN:s reportage om Sveriges coronastrategi

CNN:s reporter Max Foster på plats i Sverige – möter Anders Tegnell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.