Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Drabbade vill inte att  Mattias Flink släpps fri

Mattias Flink.

STOCKHOLM. I sommar blir han fri, 20 år efter massmordet i Falun. Men vissa anser att Mattias Flink borde sitta kvar i fängelse, på livstid.

– Vi är ju livstidsstraffade. Vi får aldrig tillbaka de personer han sköt ihjäl, säger mamman till en av de döda.

Fakta: Rättsprocessen mot Flink

Huvudfrågan under rättsprocessen mot Mattias Flink var om han begått morden under en allvarlig psykisk störning och därmed borde överlämnas till rättspsykiatrisk vård.
Som tredje och sista instans slog Högsta Domstolen (HD) i februari 1995 fast att Flink inte led av någon allvarlig psykisk störning. HD lutade sig mot tre sakkunnigutlåtanden när man kom fram till att Flink befunnit sig i ett "tillstånd av psykotisk karaktär" som upphörde när han blev träffad av polisens skott. Tillståndet ansågs ha utlösts främst av en kraftig alkoholberusning, men en personlighetsstörning, en hjärndysfunktion och en depression antogs också ha bidragit.
Det psykosartade tillståndet innebar att Flink förutsattes ha haft en nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlade, vilket vägdes in vid bedömningen av straffvärdet. Men eftersom han dödat sju människor och försökt att döda tre till såg HD ingen annan påföljd än livstids fängelse.
Källa: Högsta domstolen (TT)

Fakta: Tidsbestämningen av straffet

2008 avslog både tingsrätt och hovrätt Mattias Flinks ansökan om tidsbestämning av livstidsstraffet. Högsta domstolen gav inte prövningstillstånd.
2010 ansökte han på nytt. Örebro tingsrätt bestämde strafftiden till 32 års fängelse. Göta hovrätt ändrade till 36 års fängelse. Ett år senare, i december 2011, tidsbestämde Högsta domstolen (HD) straffet till 30 år.
Enligt praxis ska livstidsdömda mördares straff, om de tidsbegränsas, sättas till 18, 21 eller 24 år. När HD bestämde 30 år för Flink tog man med i bedömningen att han mördat så många.

(TT)

Det är sommar i Falun. Året är 1994. Den mörka delen av natten är redan förbi och det har börjat att ljusna.

Plötsligt beskjuts en grupp unga lottor på en gångväg i stadsparken. Skotten hörs upp till regementet.

Fyra kvinnor dör direkt. En femte avlider på sjukhuset.

24-årige Mattias Flink, kraftigt berusad och sedan en tid tillbaka i psykisk obalans, har på några sekunder blivit en massmördare.

Kort efter den första skottlossningen skjuter han ihjäl en cyklist och en väktare i närheten av järnvägsstationen.

Med sju människoliv på sitt samvete blir han, gående på järnvägsspåret, själv skjuten i höften av en polis. Dödandet har upphört. Men lidandet för de anhöriga har bara börjat.

– Jag förlåter honom aldrig och det vet jag att de andra inte gör heller. Vi är ju livstidsstraffade, vi föräldrar och syskon. Vi får aldrig tillbaka de personer som han sköt, men han går fri, säger Ulla Britt Bragstedt, mamma till väktaren Maths.

Mönstersoldat och mönsterfånge

Mattias Flink bor i dag i ett familjehem någonstans i norra Sverige och jobbar som skogshuggare. Det är en del i hans utslussning i samhället. I december 2011 bestämde Högsta domstolen att hans livstidsstraff skulle omvandlas till ett tidsbestämt straff på 30 år och med två tredjedelar av tiden avtjänad blir han fri i sommar.

Flink har sagt i intervjuer att han har en moralisk plikt att aldrig dricka mer och att hans dröm är att leva ett blygsamt liv i lugn och ro. Han har sagt att ingen ska behöva se honom med vapen igen.

Ulla Britt Bragstedt litar inte på det.

– Det var ju spritproblemen som gjorde att det hände och jag tror att det är lätt att falla tillbaka, säger hon.

Inte heller Marika Olsson, den enda av de beskjutna lottorna som överlevde, tror på Mattias Flink.

– Kriminalvården säger att han varit en mönsterfånge och är helt annorlunda i dag. Men efter att han skjutit oss sade dåvarande regementschefen på I13 att han varit en mönstersoldat. Tog de fel då kan de lika väl ta fel nu också, sade hon i en intervju med Hemmets Journal tidigare i år.

Hämndbegär eller förlåtelse

Polismannen Olavi Blomfjord besökte Mattias Flink i fängelset för några år sedan.

– Han är inget monster utan en moralisk människa som sitter av sitt straff och som vet att han har gjort fel. För mig gjorde mötet att det blev lättare att acceptera att han kommer att friges.

Det är snart 20 år sedan Mattias Flink kom gående på järnvägsspåret i Falun mot Olavi Blomfjord och kollegan Berndt Bergström. De visste att sju personer var döda och att mördaren var tungt beväpnad. Det var Olavi Blomfjords skott som stoppade dödandet.

– Jag siktade där kroppsytan var som störst och det var bröstet. Men kulan gick in i höften. Det blev en central verkan i honom som gjorde att han rent mekaniskt inte kunde röra sig.

Hade kulan träffat i bröstet hade Flink kunnat dö. Men kulan hade också kunnat gå rakt igenom kroppen.

– Då hade han kunnat fortsätta att kämpa mot oss. Då kanske vi hade dött.

Olavi Blomfjord är starkt troende. Han tror att Gud styrde kulan. Han tror också på förlåtelse. Men tron på förlåtelse kommer också från erfarenheterna som polis.

– Det är fullt begripligt att människor som blivit utsatta för så grova saker och för så grova förluster drabbas av hämndbegär och tankar om att "det här går aldrig att förlåta". Men det är skillnad på att förlåta brottet och på att förlåta människan. Det finns en kraft i förlåtelsen som gör att man kan andas igen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!