”Det är oerhört tragiskt om konflikter stoppar forskning från att komma ut”, säger Pelle Holmberg. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN”Det är oerhört tragiskt om konflikter stoppar forskning från att komma ut”, säger Pelle Holmberg. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
”Det är oerhört tragiskt om konflikter stoppar forskning från att komma ut”, säger Pelle Holmberg.  Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Pelle och Ingrid Holmbergs liv förändrades för ett år sedan. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENPelle och Ingrid Holmbergs liv förändrades för ett år sedan. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Pelle och Ingrid Holmbergs liv förändrades för ett år sedan.  Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Pär Rahmström, ordförande för Demensförbundet och tidigare advokat, har aldrig hört talas om en så infekterad konflikt som den mellan forskarna och läkemedelsföretaget Apodemus. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENPär Rahmström, ordförande för Demensförbundet och tidigare advokat, har aldrig hört talas om en så infekterad konflikt som den mellan forskarna och läkemedelsföretaget Apodemus. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Pär Rahmström, ordförande för Demensförbundet och tidigare advokat, har aldrig hört talas om en så infekterad konflikt som den mellan forskarna och läkemedelsföretaget Apodemus. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Drabbade Pelle Holmberg: ”Oerhört tragiskt”

Publicerad

Svampexperten Pelle Holmberg, 68, fick diagnosen Alzheimers sjukdom för ett år sen.

– Det är oerhört tragiskt om konflikter stoppar forskning från att komma ut, säger han.

Det första tydliga symtomet på sjukdomen var att Pelle Holmberg fick svårt att köra bil.

– Han parkerade snett och körde för nära mittlinjen. Redan då misstänkte jag att det var demens, säger hustrun Ingrid.

– Jag såg inte något åt sidorna. Jag blev av med körkortet direkt. Men det gör inget, nu får barnen köra oss i stället, säger Pelle.

Pelle och Ingrid Holmberg.Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Pelle och Ingrid Holmberg bor i Stockholm och har ett företag ihop. Men sjukdomen gjorde att Pelle fick svårt att sköta affärerna.

– Det var den stora kraschen. Jag fick inte ihop bokföringen. De bara gick runt, runt. Och det är då självförtroendet påverkas, som en sten sjunker man.

– Sen gick du bort dig när du skulle till tandläkaren, du fick svårare att orientera dig i lägenheter och så, fyller Ingrid i.

 

FLER AVSLÖJANDEN AV ANNA BÄSÉN: Den farliga bantningsbluffen

 

”Det var hemskt när han fick diagnosen”

Nu har de anpassat livet efter Pelles sjukdom. Pelle åker till ett avlastningsboende en vecka i månaden. Ingrids bror har också flyttat hem till dem så att det alltid ska finnas någon hemma.

– Den hårda belastningen är ofta inte på den som är drabbad, utan på de anhöriga, de som står närmast, säger Pelle.

När affärerna blev svårare att hantera kom kraschen. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

– Man vet ju att det bara blir sämre. Jag tyckte det var hemskt när han fick diagnosen. Då är det skönt att du tar det positivt, du är ju positiv och glad för det mesta, säger Ingrid.

Att gå i skogen och plocka svamp och bär är fortfarande det bästa Pelle vet. Han ger sig ofta ut på strövtåg.

– Det är en ständig oro. Var är han, vad gör han, gick han ut utan tröja nu när det är så kallt? Vad har han på sig på fötterna? Så där tänker man, Pelle har svårt med allt det praktiska, säger Ingrid.

– Men så har det ju alltid varit, tillägger Pelle.

Ingrid Holmberg med Expressens reporter Anna Bäsén.Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

– Jo, men det har blivit värre och värre. I morse var han borta när ni skulle komma, berättar Ingrid.

– Ja, men jag var ju nere på Coop och skottade snö för att komma in i butiken. Vi skottade, tiggerskan och jag, säger Pelle.

Pelle har fått bromsmedicin mot alzheimer som han tycker är bra.

– Jag är nöjd med den, jag har blivit sämre men inte så mycket.

 

FLER AVSLÖJANDEN AV ANNA BÄSÉN: Snusket på svenska sjukhusen

 

Vill berätta för att minska skammen

Paret vill gå ut och berätta om Alzheimers sjukdom för att minska skammen - och lobba för mer forskning.

”Det är en ständig oro. Var är han, vad gör han, gick han ut utan tröja nu när det är så kallt?”, säger Ingrid.Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

– Det måste komma någon ny behandling. De demenssjuka blir bara fler och fler, inte bara i Sverige utan i hela världen. Det är bråttom, säger Pelle.

– Vi hoppas för andras skull att kommer en medicin. För dem som inte kommit lika långt i sjukdomen som Pelle, att de får behandlingen tidigare och kanske slipper gå ner i sjukdomen. Det är vårt hopp, säger Ingrid.

Att konflikter stoppar forskningsresultat från att publiceras tycker de är tragiskt.

– Forskare och företag kan inte bara titta på hur mycket pengar de får in, säger Pelle.

– Jag håller med Pelle, om forskarna håller på med något som kan vara till nytta borde det få komma ut, säger Ingrid.

Pär Rahmström, ordförande för Demensförbundet och tidigare advokat, har aldrig hört talas om en så infekterad konflikt som den mellan forskarna och läkemedelsföretaget Apodemus.

– Det är tråkigt om låsningar hindrar forskningen, om man är en eventuell lösning på spåren. Demens är en folksjukdom, år 2030 räknar man med 270 000 demenssjuka. Vi är beroende av att något botemedel eller lindrande läkemedel kommer fram, det är ett jätteönskemål från alla möjliga håll.

 

Vill att nya behandlingar ska komma snabbt för andras skull.Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Pär Rahmström, ordförande för Demensförbundet.Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag