För knappt ett år sedan blev Jenny, 19, brutalt misshandlad och våldtagen av fem unga män. På bilden visar hon sitt ansikte efter att läkarna opererat hennes sönderslagna okben.
För knappt ett år sedan blev Jenny, 19, brutalt misshandlad och våldtagen av fem unga män. På bilden visar hon sitt ansikte efter att läkarna opererat hennes sönderslagna okben.

Drabbade Jenny, 19: Anmäl alltid förövarna

Publicerad
Uppdaterad
Gruppvåldtagen och slagen blodig av fem unga män en mardrömsnatt.
Nu uppmanar Jenny, 19:
- Polisanmäl alltid förövarna.
Jenny trodde inte att det var sant när hennes pappa ringde och berättade: - Din brors kompis "Fia" blev våldtagen i Kalmar i helgen. Det är inte ens ett år sedan hon själv blev våldtagen och svårt misshandlad av fem unga män i Göteborg. I går berättade Jenny hur det glada firandet på nyårsafton med väninnan Linda slutade. På Friskväderstorget i Göteborg mötte de männen som skulle förändra deras liv. I stället för raketer och champagne blev de offer för fem våldtäktsbestar. I flera timmar slogs väninnorna blodiga med en batong. Linda lyckades fly. Jenny blev kvar. Bilden här intill visar hur hon såg ut efter ansiktsoperationen. - Våldtäktsmännen knäckte okbenet med batongslagen. Läkarna fick plocka bort de knäckta benbitarna och ersätta med plast.

Har lyckats gå vidare

Tiden efter våldtäkten har varit svår. Men Jenny har lyckats gå vidare. Till dem som drabbats - precis som hon gjorde - säger hon: - Det viktigaste är att göra polisanmälan och uppsöka läkare. Man ska inte heller duscha eller tvätta kläderna eftersom det finns spår efter gärningsmannen. Marianne Göthberg är psykoterapeut på RFSU-kliniken: - En våldtäkt påverkar hela familjen - föräldrar, syskon, pojkvänner - men också vänner. Det är oerhört viktigt att anhöriga, särskilt partnern, också får hjälp. Enligt Marianne Göthberg är det vanligt att våldtäktsoffer känner stark vrede och vill hämnas efteråt: - Man känner att man vill ta lagen i egna händer. Man går på stan och letar efter gärningsmannen. - De här känslorna kan ibland göra det svårt. Det är ju vrede hon blivit utsatt för i själva våldtäkten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag