Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drabbade berättar: Vi är smittade med viruset

Totalt sju smittade i Sverige – detta vet vi hittills om hur coronaviruset drabbat landet.
När det kom uppgifter om att flera hundratals fler hade drabbats i Iran än vad myndigheterna sagt. Då sa Iraj Harirchi att han skulle avgå om uppgifter stämde. Senare samma dag visade det sig att han hade drabbats av viruset. Foto: PRESIDENT OFFICE HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jakob Tage Ramlyng när han testas för viruset. Foto: Stine Ramlyng/TV2

En superspridare, en dansk tv-journalist och vice hälsoministern i Iran. 

Det är bara några av alla de tiotusentals som smittats av coronaviruset. 

”Vi är självklart djupt skakade över det vi trodde var helt osannolikt nu är vår verklighet”, skriver Jakob Tage Ramlyng på Facebook. 

Den danska TV2-medarbetaren är Jakob Tage Ramlyng är Danmarks första fall av corona. Han var på skidsemester i Chiesa in Valmalenco i provinsen Sondrio i norra Italien med familjen. I måndags kom de dem hem från semester och ett par dagar senare började Jakob att känna sig dålig. Tillsammans med sin fru och son åkte han till Roskilde sjukhus. Där konstaterade de att han hade smittats av coronaviruset. 

”Min fru och jag fick något av en chock när en läkare från infektionsavdelningen på Roskilde sjukhus meddelade att jag hade testat positivt för coronaviruset”, skriver han på Facebook. 

Man testade även Jakobs fru och son men de provsvaren ska vara negativa. 

I två veckor framåt måste Jakob Tage Ramlyng tillsammans med familj hålla sig hemma i karantän. Trots att de han känner av en del symptom som ont i halsen och huvudvärk är han vid gott mod. 

”Vi är vid gott mod även om vi är trötta, har huvudvärk, har ont i halsen och hostar”, skriver han på Facebook. 

Under onsdagen hann dock Jakob att besöka sitt jobb på TV2. Och vid lunchtid under torsdagen rapporterade flera danska medier att ytterligare tio medarbetare på TV2 skickats hem för karantän i två veckor.

Vice hälsominstern smittad

Varje dag kommer nya rapporter om fler personer som smittats av coronaviruset covid-19.  Totalt har över 80 000 personer smittats och Iran är ett av de länder som är värst drabbade. Den statliga nyhetsbyrån i Iran skrev under torsdagseftermiddagen att minst 26 personer har dött av viruset. En av alla som drabbats är vice hälsoministern, Iraj Harirchi. Tidigare i veckan uppgav källor till Expressen att ministern hade drabbats av viruset, något som han senare erkände i en video som publicerades på sociala medier. 

https://twitter.com/Iran_NewsRoom/status/1232296588074201090

Hadi Khosroshah, 82, Irans före detta ambassadör i Vatikanstaten dog under torsdagen efter han hade smittats med viruset, det rapporterade flera lokala medier. 

Före detta ambassadören blev 82 år gammal. Foto: Privat / Privat

Spred sjukdomen i tre länder 

Superspridaren Steve Walsh, 53, från Hove, inte långt Brighton i England, hann med att smitta elva personer i tre länder. Scoutledaren och två-barnspappan smittades under en affärsresa i Singapore. När han sedan skulle hem mellanlandade han i Frankrike för några dagars skidsemester. Under dagen lyckades han smitta fem britter, varav en av dem var ett barn. 

”Så fort jag fick veta att jag blivit exponerad för viruset så kontaktade jag min husläkare, sjukvården och den engelska folkhälsomyndigheten”, sa Steve Walsh i ett pressmeddelande från St Thomas's Hospital i London. 

Steve Walsh arbetar som affärsman på ett internationellt gasanalysföretag.

David Abel, 74, befann sig på kryssningsfartyget Diamond Princess. Under tiden på det isolerade fartyget publicerade David Abel videos på Facebook som blev virala, bland annat efterfrågade han whiskey och bananer. Men till slut blev även han smittad av viruset. Även hans fru Sally smittades av viruset. Men det var först när han fick lämna fartyget som han verkligen kände av sjukdomen. 

”Utanför sjukhuset blev jag lite konstig och var nära att tuppa av. Varenda por i min kropp öppnades och jag blev förd till rullstol till vårt rum”, skrev Abel i ett Facebookinlägg, samtidigt som han publicerade en bild liggandes i sjukhussängen i det japanska sjukhuset. 

Sally Abel, Davids fru, undersöks av läkarna på det japanska sjukhuset.Foto: Privat / Facebook
David Abel på sjukhuset utan både whiskey och bananer. Foto: Privat
Det här är vad vi hittills vet om hur viruset förs vidare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.