Drabbad? Det gäller för din försäkring

Publicerad

Den våldsamma branden i Västmanland hotar tusentals personer och deras hem.

För de som drabbats av branden gäller hem- och villaförsäkringen som vanligt – visar Expressens genomgång av de största försäkringsbolagen.

Redan nu har de mottagit en stor mängd anmälningar, men antalet väntas stiga kraftigt under de kommande dagarna.

Det är många som drabbats svårt av branden. Allt fler personer kontaktar nu sina försäkringsbolag med frågor om vad som gäller. Samtliga försäkringsbolag som Expressen har pratat uppger att hem- och villaförsäkringar gäller som de skulle ha gjort vid en vanlig brand.

– Hemförsäkringen täcker den här typen av händelser. Jag har sett på Twitter att många säger att det här är force majeure. Det stämmer inte och är ett missförstånd, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If Skadeförsäkring.

Tvångsevakuerade har rätt till ersättning

Att hemförsäkringen gäller innebär att de personer som har tvångsevakuerats har rätt till ersättning för merkostnader som uppstått till följd av branden, så länge de är att betrakta som "skäliga" och man sparar kvittona.

Hos de flesta försäkringsbolag finns det ingen ersättning för merutgifter för de som valt att lämna sina hem utan ett formellt evakueringsbeslut.

– Men känner man minsta oro för sin säkerhet tycker jag att man ska kontakta sitt försäkringsbolag, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Skador på egendom

Skadeomfattningen är i nuläget oklar, men försäkringsbolagen bedömer att antalet skadeärenden kommer att öka kraftigt.

– Vi har inte fått in någon rusning på ärenden. Men just nu handlar det för de flesta om att rädda sig själv. Vi förväntar oss därför att det kommer in ett antal ärenden under morgondagen, säger Daniel Claesson.

Erik Arvidsson på Folksam bekräftar att bolaget mottagit information om en totalförstörd villa.

– Det senaste är att vi har fått in fem stycken tyngre skador på villafastigheter, varav en är totalskadad, säger han.

Benito Guiance, pressansvarig på Moderna försäkringar bedömer att majoriteten av skadorna på fast egendom kommer vara från brandrök.

– Det kommer förmodligen bli fler rök- och vattenskador, än rena brandskador, säger han.

Många frågor hos allmänhet

Hem- och villaförsäkringar täcker skador på både byggnaden och lös egendom. Hur mycket pengar man kan vänta sig i ersättning beror helt på vilka villkor man har i sin försäkring.

Länsförsäkringar i Bergsslagen har under tisdagen informerat kunder och allmänhet vid de kriscenter som upprättats kring brandområdet.

– Det här är en väldigt speciell situation som vi inte varit med om förut, säger Anna-Maria Jonuks, kommunikationschef på Länsförsäkringar i Bergslagen.

Särskilda försäkringar

För ersättning för skog, bil och djur krävs däremot särskilda försäkringar.

– Där finns det en hel flora av försäkringar som gäller, säger Björn Litke, skadeingenjör på Trygg-Hansa.

Dock ingår tomtmark i villaförsäkringar, vilket innebär att en viss mängd skog som angränsar till huset och andra föremål som staket och flaggstänger ersätts.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag